Egymillió embernek segített eddig a Gazdaságvédelmi Akcióterv

Meghirdetése óta egymillió aktív korú magyar embernek segített a Gazdaságvédelmi Akcióterv, beleértve a munkahelyek megőrzését és a vállalkozások működésének segítését. Egyre népszerűbb a munkahelyvédelmi bértámogatás, a kormány a munkahelyteremtő bérhozzájárulással pedig azoknak akar segíteni, akiknek a járvány miatt el kellett küldeniük alkalmazottjukat, de visszavennék őket.

Nagy Kristóf
2020. 05. 25. 14:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár 1,1 millió embernek segített a Gazdaságvédelmi Akcióterv, beleértve a munkavállalókat, a hallgatókat, illetve a vállalkozókat – emelte ki mai sajtótájékoztatóján György László. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a gazdaságvédelmi lépések eredményeinek részleteivel kapcsolatban azt hangsúlyozta: egyre népszerűbb a munkahelyvédelmi bértámogatás. A csökkentett munkaidejű foglalkoztatáshoz kapcsolódó állami segítséget csak az elmúlt egy hétben újabb, közel 35 ezer munkavállaló után igényelték a cégek. Összesen immár közel 120 ezer munkavállaló után vették igénybe a cégek, az igénylők 96 százaléka mikro- kis- és középvállalkozás. A benyújtott kérelmek 91 százalékát bírálták el pozitívan a hivatalok. A kutató-fejlesztők munkahelymegőrzését segítő bértámogatás szintén a kkv-k körében népszerű, több mint tízezer alkalmazott után igényelték az elmúlt hetekben. Mindkét munkahelyvédelmi bértámogatást a feldolgozóiparban használták ki.

Az államtitkár felidézte, a kormány a múlt héten hirdette meg a munkahelyteremtő bértámogatást. A munkáltatóknak az álláskeresők alkalmazásakor hat hónapon keresztül 200 ezer forint jár új munkavállalóként a bérköltségekre, feltétele pedig az, hogy a létszámot nem csökkentheti. György László megjegyezte: az elsődleges célja a munkahelyteremtő támogatásnak az, hogy amennyiben a munkáltatónak el kellett bocsátania az alkalmazottját, vissza tudja venni. A lehetőség elsősorban a turizmus-vendéglátás területein jelent nagy segítséget. A program népszerűségét jelzi, hogy a meghirdetés óta – gyakorlatilag három nap alatt – közel ötszázan igényelték, tehát immár ötszáz új munkahely jött létre ennek köszönhetően.

György László arra is felhívta a figyelmet, hogy az ITM által működtetett vállalkozói portálon, a VALI-n közel 1400 képzés érhető el, amelyek közül több mint hatvan ingyenes, beleértve a járványhelyzet alatt támogatott képzéseket. Emlékeztetett: péntekig lehetett jelentkezni az e héten induló, nyolchetes informatikai alapozó képzésre a kormány újratervezési programjának keretében, a jelentkezők száma meghaladta a 61 ezer főt. A felsőoktatásban elérhető, kamatmentes, legfeljebb félmillió forint összegű diákhitel pluszt több mint tízezer hallgató igényelte eddig.

Keresettek a kkv-kat támogató konstrukciók is. Az államtitkár felidézte: a Széchenyi kártya programban megjelenő új konstrukciókra eddig 19 milliárd forintra érkezett igény, ebből kétmilliárd forintot már el is bíráltak. A kkv-k versenyképességét növelő támogatás pedig 102 ezer ember megélhetéséhez járult hozzá eddig.

György László hozzátette: ezen a héten válik elérhetővé a magyar, high-tech és zöld, kkv-k versenyképességét növelő pályázat. A hetven százalékos támogatási intenzitású program feltétele, hogy az igénylő cégek megtartsák az áprilisi munkavállalói létszámuk 90 százalékát. Szintén ezen a héten várható az egyszer használatos műanyagok kivezetésére készített átfogó javaslatcsomag bemutatása is.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv legfőbb számai

  • Munkahelyvédelmi bértámogatás: 119,9 ezer fő után, 7566 vállalkozás
  • Kutató-fejlesztők munkahelyvédelmi bértámogatása: 10 ezer fő, 574 vállalkozás
  • Munkahelyteremtési bértámogatás: 489 fő
  • Vállalkozói Információs Portál (VALI) látogatottsága: napi 4-5 ezer látogató
  • Meghirdetett képzések: 1374 képzés, amelyből 42 ingyenes, 21 pedig a járvány alatt ingyenes
  • Újratervezési program informatikai képzésében részt vevők: 61,8 ezer ember
  • A KATA elengedése 150 ezer vállalkozónak segített
  • A járulékterhek elengedése 210 ezer munkahely megtartását segítette
  • Kamatmentes Diákhitel pluszt 10,2 ezer hallgató igényelt
  • Közfoglalkoztatásban 85 ezren dolgoznak
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.