Egyre drágulnak a nyaralók, a vízpart a legnépszerűbb

Látványosan megkezdődött az idei nyaralószezon, a legnagyobb hirdetési oldal adatai szerint a tavalyihoz képest is megkétszereződött az érdeklődések száma az üdülők iránt. A Balaton-part kedveltebb helyein az árak már-már a fővárost idézik.

2019. 04. 23. 9:27
null
Eladó. Könnyen elkelhet, hiszen sok az érdeklődő Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyaralók iránti érdeklődések megkétszereződtek, ráadásul a kereslet újabb támogatást kaphat az Ingatlan.com elemzése szerint. – A falusi csok részletei csak a napokban derültek ki, így még komolyabb hatása nem volt a keresletre, ám az év második felében az érintett településeket felértékelheti ez a lépés – mondta Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője. A falusi csok országszerte csaknem 2500 települést érint, köztük több olyat, ahol már most is nagy a kereslet. Balogh László példaként említette Balatonkenesét, Balatonakalit, Balatonszemest, Balatonszepezdet, ahol az ingatlanok iránti érdeklődés kiugróan nőtt éves összevetésben.

Az északi parton eladó ingatlanok iránti érdeklődők száma egy év alatt több mint száz százalékkal nőtt. Az átlagos négyzetméterár április közepén 424 ezer forint volt, ami 28 százalékos drágulást jelent éves szinten. A nyaralókért 374 ezer forintot kértek az eladók négyzetméterenként. Egy balatonfüredi nyaraló átlagára több mint 600 ezer forint, ugyanakkor Révfülöpön az átlagár nem éri el a 300 ezret.

Eladó. Könnyen elkelhet, hiszen sok az érdeklődő
Fotó: Éberling András

A Balaton déli partján 406 ezer forint az átlagos kínálati négyzetméterár. A népszerű települések közül a siófoki nyaralókat 478 ezer, a balatonföldvá­riakat 471 ezer, a balatonlelleieket pedig 454 ezer forintért hirdették. Keszthelyen is jelentős drágulás ment végbe, az ottani nyaralók négyzetméterára 373 ezer forintra emelkedett. A Velencei-tónál most 361 ezer forint az átlagos négyzetméterár, de Gárdonyban például 25 százalékkal, 377 ezer forintra nőttek.

Az OTP Ingatlanpont arra hívta fel a figyelmet, hogy a Balaton partján ­épülő lakásoknál nem ritka a budapesti új építésű lakások átlagárát meghaladó, egymillió forintos négyzetméterár, a vásárlók nyolcvan százaléka pedig befektetési céllal is vásárol. A déli parton Siófok, Zamárdi és Balatonlelle a legnépszerűbb, de Balatonkeresztúron, Balatonberényben, Balatonszentgyörgyön és Balatonmáriafürdőn is látványosan elindult a piac. Az ingatlanközvetítő hálózat szerint a Velencei-tó Budapest és Székesfehérvár közelsége miatt már-már agglomerációs szerepet is betölt, miközben a Tisza-tó is egyre keresettebb, bár ott még jóval mérsékeltebb árak vannak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.