Egyre többen megússzák a műhelylátogatást

A Vezess.hu szakportál szerint az évről évre egyre népszerűbb négy évszakos, vagyis tavaszi-őszi cserét nem igénylő autógumik gyors iramban hódítanak.

Magyar Nemzet
2019. 11. 18. 14:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostanra csitulnia kellett a gumiszerelő műhelyek forgalmának, a lelkiismeretes autósok nagy többsége már felszereltette az évszaknak megfelelő abroncsokat. Akadnak, akik kivárták a jó idő végét, és csak az éjszakai fagyok, a gyakori esőzés, a ködös idő beálltával kérnek időpontot a szerelőnél, mások amiatt húzták idáig a cserét, mert éppen aktuális az új garnitúra vásárlása, és megvárták a szezonális akciózást.

Az ősz beköszöntével számos felmérést, független tesztet, praktikus szempontot tesznek közzé az autós szaklapok, a hatóságok, a kereskedők és a szakértők a gumiabroncsok időszerű cseréjérúl, ezeket érdemes vásárlás előtt áttanulmányozni. Ám gyakran hiábavaló az objektív megközelítés, mert sokan egyáltalán nem ez alapján, hanem ismerősök vagy a szomszéd véleményére hallgatva választanak, nem beszélve az árérzékenységgel felmért anyagi korlátokról, amelyek ugyancsak befolyásolják a fogyasztót a minőségi dilemmában.

A Vezess.hu szakportál szerint az évről évre egyre népszerűbb négy évszakos, vagyis tavaszi-őszi cserét nem igénylő autógumik gyors iramban hódítanak, mivel a globális éghajlatváltozás következtében ritkábban havazik, így a városban közlekedők kevésbé érzik szükségét a téli szett beszerzésének. A trend az, hogy egyre többeknek távolivá válik az évente kétszer kötelező műhelylátogatás a csere miatt.

Az a meghatározó, milyen terepen jár az autós. A tesztelések alapján a négy évszakos gumi váratlan időjárásváltozás esetén is biztonságos, nem úgy, mint egy korán, váratlanul jött hóesésben a még fent lévő nyári változat. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy télen, útviszonytól függően, azonos sebesség mellett akár nyolcszorosára is nőhet a fékút a nyári abroncsok használatával. Az Auto Bild magazin idei tesztje azt mutatja, hogy egy jó minőségű négy évszakos abroncs esetenként a hóban is jobban teljesíthet a téli guminál. Aki viszont hegyvidéken lakik vagy sokat vezet az autópályán, havas, latyakos utakon, jobb, ha továbbra is a hagyományos téli változattal jár.

A szerelő tanácsát is érdemes meghallgatni
Fotó: Havran Zoltán

Noha a Michelin gyártóként az új gumik eladásában érdekelt, a vállalat azt az álláspontot képviseli, hogy felesleges az előírtnál hamarabb lecserélni a meglévő szettet, prémium márkák esetén a törvényileg előírt minimumig mindenki használhatja a régi gumikat, ami a környezetnek is jobb lesz. Itthon a szabályok alapján téli gumi esetén 4, nyárinál 1,6 milliméter profilmélységnél cserélik a készletet. A vadonatúj téli gumikkal néhány száz méteren előbb száraz úton autózzunk, hogy bejáratódjanak, és az is alapvető, hogy mind a négy kerékre ugyanazt a típust, márkát kérjük.

A gumiabroncsokra egy év garancia érvényes, ami akkor érvényesíthető, ha a probléma bizonyíthatóan a gyártó hibájából állt elő, nem pedig a felhasználó volt az oka. Ennek megállapításához a gumit el kell küldeni egy díjtalan vizsgálatra az importőrhöz, ahol megállapítják a hiba okát; ebben a kereskedő is segíthet, akinél beszereztük az árut.

Kontroll jön

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére a közúti hatósági szakemberek a téli átállással kapcsolatos fokozott ellenőrzést végeznek november 19. és 21. között. Az országos akció kiemelt célja a járművek téli időszakra való felkészültségének vizsgálata, a figyelemfelhívás a hideg évszak veszélyeire, fokozott baleseti kockázataira.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.