Egyszeri, előrehozott bérfizetést ajánlott a Magyar Posta

Egyszeri, egyösszegű kifizetésre tett ajánlatot a Magyar Posta Zrt. a szakszervezeteknek a mai bértárgyaláson. A munkáltató ajánlatában az összeg sávosan emelkedik a vállalatnál eltöltött időtől függően – tudta meg a Magyar Nemzet.

2020. 07. 13. 15:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2020-as bérekről már hónapok óta tárgyal a Magyar Posta Zrt. az érdekképviseletekkel, és márciusban már sikerült megállapodni arról, hogy az éves teljesítmény-elismerés egy részét előrehozva kapják meg a dolgozók, ez még húsvét előtt a számlákra került. A bértárgyalásokat ezt követően a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették, az egyeztetés csak a veszélyhelyzet megszűnésével, júniusban indult újra.

A Magyar Posta Zrt.

2017 és 2019 között összesen mintegy negyvenszázalékos béremelést hajtott végre, meghaladva ezzel a három éves bérmegállapodásban foglalt 14, 12 illetve 6 százalékot.

A vállalat most ismét egyszeri, augusztusi kifizetést ajánlott a tárgyaláson az alapbér-fejlesztés helyett. A juttatásban minden, legalább öt éve a vállalatnál dolgozó munkavállaló az eltöltött időtől függően sávosan emelkedő összegben részesülne.

A vállalat jelenleg nincs könnyű helyzetben, hiszen az egyetemes postai szolgáltatás biztosítása humánerőforrás igényes, vagyis a munkaerőköltség változása jelentősen befolyásolja a működés összköltségét. Emiatt jelenleg a posta felelős gazdálkodás mellett nem tud általános bérfejlesztést végrehajtani. Az ebből adódó lehetőségeit mérlegelve, de szem előtt tartva azt is, hogy a postai munkatársak bére elmarad az országos átlagtól, ajánlja a vállalat az általános bérfejlesztés helyett ismét az egyszeri kifizetést – tájékoztatta a cég a Magyar Nemzetet.

A Magyar Posta Zrt. jelezte azt is, hogy egyetemes szolgáltatói kötelezettségei és az ebből fakadó piaci hátrány olyan terhet ró rá, amely meghaladja az uniós szabályok értelmében adható úgynevezett méltánytalan többletteher maximális, 15 millió eurós összegét. Ezért kezdeményezte az Európai Bizottságnál még februárban a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter levelében új keretszabályozás megteremtését, amely biztosítaná az egyetemes postai szolgáltatók feladatellátásához szükséges valós és a teljes körű kompenzációt. A bizottság azonban csak a keretirányelv soron következő felülvizsgálatakor tárgyalná a témát.

A járvány elleni védekezés milliárdos többletteherrel járt
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

A társaság helyzetét az idén tovább súlyosbította a járványhelyzet, hiszen a szolgáltatás zökkenőmentességét a legnehezebb időszakban is biztosítani kellett, ami munkavállalói és munkáltatói oldalon is komoly többlet erőfeszítéssel járt. A pandémia miatt a posta bevételei is jelentősen csökkentek az első félévben, a védekezés soron kívüli költségei pedig több milliárd forintra rúgtak. A veszélyhelyzet ideje alatt kiemelten fontos volt a munkahelyek megőrzése, így a postánál a nehézségek ellenére sem volt létszámleépítés.

További pénzügyi és üzemeltetési kockázatot jelent az is, hogy a járványnak még nincs vége, bizonytalan, hogy az év hátralévő részében kihirdetnek-e újabb veszélyhelyzetet, és ha igen, mikor, milyen időtartamra, és milyen, a mindennapi életet érintő korlátozásokkal.

A szakszervezetek nem fogadták el az ajánlatot, és a honlapjukon szereplő tájékoztatás szerint további lépéseket fontolnak meg. A tárgyalások a jövő hétfőn, július 20-án folytatódnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.