Egyszerűsítené az építésügyi hatósági eljárásokat az operatív törzs

Az építőipar, az építőanyag-ipar és az építésgazdaság ösztönzése volt a témája a testület ülésének.

Pintér
2020. 09. 22. 14:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az építőipar, az építőanyag-ipar és az építésgazdaság ösztönzése szerepelt napirenden a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülésén – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videójában, amelyben bejelentette, hogy több élénkítő, egyszerűsítő javaslatot fogadtak el.

Mint mondta,

egyszerűsítik a hatósági eljárásokat az engedélyezés, a környezetvédelmi hatásvizsgálat és a közművek ügyintézésénél a gyorsítás érdekében.

Emellett automatikusan meghosszabbítanák a beruházás végéig azokat az építési engedélyeket, amelyek a veszélyhelyzetet követő egy éven belül járnak majd le. Lengyel és német minta alapján hatékonyabbá tennék az építésügyi műszaki szabályozást és szabványrendszert.

Tízpontos bürokráciacsökkentő intézkedéssorozattal felére csökkentenék az építési és elektromos csatlakozási eljárások hosszát.

A tárcavezető jelezte, építőipari akciócsoportot hoztak létre, amely közvetlenül és napi szinten foglalkozik az építőipari kapacitások bővítésével és a beruházások felgyorsításával. Az akciócsoportot Gyutai Csaba, az ÉMI vezérigazgatója vezeti majd.

Varga Mihály úgy fogalmazott, továbbra is az a cél, hogy az operatív törzs egyfajta gyorsítópályaként üzemeljen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.