Elégedett a Nemzetközi Valutaalap a magyar válságkezeléssel

Gyorsan és határozottan reagáltak a magyar hatóságok a koronavírus-járvány okozta válságra – állapította meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországgal kapcsolatban. Az IMF 2021. április második felében folytatta le éves gazdaságpolitikai konzultációját hazánk vonatkozásában. 

Magyar Nemzet
2021. 05. 03. 16:20
Man walks past the IMF logo at HQ in Washington
2012-ban a Jobbik még határozottan tiltakozott az IMF megszorításai ellen Fotó: Yuri Gripas Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund – IMF) delegációja Jean-François Dauphin misszióvezető irányításával 2021. április 20–30. között folytatta le szokásos gazdaságpolitikai konzultációját Magyarország vonatkozásában, ezúttal virtuális formában. Az IMF Alapokmányának IV. cikkelye alapján az IMF a tagországairól jellemzően évenkénti gyakorisággal készít gazdaságpolitikai értékelést. A washingtoni székhelyű szervezet szakértői a Magyar Nemzeti Bankkal, a Pénzügyminisztériummal, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakértőivel, a magánszektor – így a kereskedelmi bankok, illetve iparági érdekképviseletek és szövetségek – képviselőivel is egyeztettek a konzultáción.

A sikeres oltási program az újraindítás egyik legfontosabb feltétele
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az IMF-küldöttség megállapításai szerint Magyarországot erős gazdasági fundamentumok mellett érte a Covid–19-járvány, az ennek következtében kialakult válságra a hatóságok gyorsan és határozottan reagáltak. A delegáció elismerte, hogy bár a lezárások jelentősen korlátozzák a gazdasági aktivitást, a gyors ütemű oltási program a legtöbb uniós országhoz képest korábbi újranyitást tehet lehetővé, és már idén megkezdődhet a fellendülés.

Az IMF értékelése szerint folytatni kell a jól célzott fiskális támogató intézkedéseket mindaddig, amíg a fellendülés kellően meg nem erősödik, ugyanakkor középtávon fokozatosan újjá kell építeni a fiskális politika mozgásterét, és ha a fellendülés a vártnál gyorsabban megy végbe, a többlet-adóbevételeket a tartalékok gyorsabb visszaépítésére kell fordítani. A fellendülés következtében várhatóan fokozódó inflációs nyomásra a monetáris politikának fel kell készülnie, a prudenciális politikának pedig továbbra is a közvetlen sebezhetőségek enyhítésére kell összpontosítania.

A szakértők elismerték a hatóságok Magyarország versenyképességének az erősítésére irányuló erőfeszítéseit, ugyanakkor kiemelték, hogy középtávon a versenyképesség további javítására van szükség, hogy a gazdaság hatékonyan birkózzon meg az esetleges strukturális átalakítások, valamint a demográfiai és éghajlatváltozás okozta kihívásokkal. Hangsúlyozták továbbá, hogy a fenntartható növekedéshez elengedhetetlen a gazdaság környezetbarátabbá tétele, amely iránt a magyar hatóságok erősen elkötelezettek, ugyanakkor ez tovább erősíthető a magasabb szén-dioxid-árazással.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.