Elektronikus fizetéssel is óvhatjuk az egészségünket

Magyarországon jelenleg közel 150 ezer helyen van lehetőség bankkártyával, úgynevezett POS-terminálon keresztül fizetni, tízből kilenc készülék alkalmas az érintéses fizetésre is.

Magyar Nemzet
2020. 03. 23. 9:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus elleni küzdelem egyik fontos lépése lehet, ha készpénz helyett bankkártyával, mobiltelefonnal vagy éppen okosórával fizetünk – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán hét végén közzétett videó­ban. Kiemelte: a kutatók szerint a koronavírus napokig életben tud maradni a tárgyakon, így a bankjegyeken is. A tárcavezető szerint az is fontos, hogy mindenki inkább az interneten intézze az ügyeit. Hozzátette: a készpénzmentes tranzakciók nemcsak gyorsabbak, hanem higiénikusabb megoldást is nyújtanak, mint a készpénz. Magyarországon jelenleg közel 150 ezer helyen van lehetőség bankkártyával, úgynevezett POS-terminálon keresztül fizetni, tízből kilenc készülék alkalmas az érintéses fizetésre is. Az időskorúak védelme a jelenlegi helyzetben kiemelten fontos, ezért Varga Mihály azt javasolta a fiatalabb korosztálynak, hogy segítsenek az időseknek a bevásárlásban, a csekkek befizetésében, és használjanak készpénzmentes megoldásokat – ismertette a távirati iroda.

Szintén a vírus elleni küzdelem jegyé­ben szólította fel pénteken a Magyar Nemzeti Bank a pénzintézeteket és a kártyatársaságokat arra, hogy a fizikai kapcsolatok számának csökkentéséhez az érintéses fizetési kártyás vásárlások esetében a PIN-kód kötelező használatára vonatkozó ötezer forintos értékhatárt emeljék fel 15 ezer forintra. A jegybank vasárnap azt is közölte, hogy a készpénz használata ugyan nem jelent kiemelt kockázatot a koronavírus terjedése szempontjából, ugyanakkor most a megszokottnál is fontosabb az alapvető higiéniai szabályok betartása. Ezért mind a készpénzkímélő fizetési módszerek használata (bankkártya, mobiltelefon stb.), mind a készpénzes fizetés után indokolt az alapos kézmosás és fertőtlenítés. A jegybank a logisztikai központjában átmenetileg bevezette azt az intézkedést, hogy a készpénzforgalomból naponta zárt konténerekben befizetett bankjegyeket minden esetben a vírus túlélési periódusával összhangban két hétig pihenteti. A központban alkalmazott világszínvonalú technológia önmagában is támogatja a megelőző intézkedéseket, mivel a jegybankból kifizetésre kerülő kötegelt bankjegyeket zsugorfóliázzák, és ennek során azok egy 160-170 Celsius-­fok hőmérsékletű alagúton haladnak keresztül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.