Élénk az érdeklődés a falusi csok iránt

Élénkülni látszik a vidéki kereslet, vagyis hosszú évek után megmozdulhat a kistelepülések ingatlanpiaca a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hatására.

2019. 05. 29. 16:36
null
Tévedés, hogy csak elhagyott zsáktelepüléseken jár juttatás Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élénkülni látszik a vidéki kereslet, vagyis hosszú évek után megmozdulhat a kistelepülések ingatlanpiaca a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hatására. – Az elmúlt három hónapban az érdeklődések száma mintegy hetven százalékkal nőtt országosan. A legnagyobb mértékű növekedés Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Heves, Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt tapasztalható, ahol megduplázódott a kereslet – mutatott rá saját adataik alapján Balogh László, az Ingatlan.com ­vezető gazdasági szakértője.

A használt lakás vásárlására és felújítására-bővítésére is fordítható kiemelt összegű csok az ország 2486, olyan ötezer főnél kisebb lélekszámú helységé­ben vehető igénybe, ahol az elmúlt időszakban csökkent a népesség. – Tévedés azt hinni, hogy ezek közül mindegyik rosszul megközelíthető zsákfalu. Számos kiváló infrastruktúrájú, közlekedésű és jó elhelyezkedésű település, sőt 89 város is található a listán – mutatott rá Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Tévedés, hogy csak elhagyott zsáktelepüléseken jár juttatás
Fotó: Katona Vanda

A szóba jöhető települések közül Tihanyban a legdrágábbak a lakóingatlanok. Ott majdnem 380 ezer forint az átlagos négyzetméterár, amely meghaladja a legolcsóbb budapesti kerületek árát is. Ugyanakkor több kedvelt Balaton-parti település – például Fonyód vagy Balatonkenese – is felkerült a listára, vagyis a tóhoz költözni szándékozó családok is élhetnek az új állami támogatással. Ám egyáltalán nem biztos, hogy a balatoni települések lesznek a legvonzóbbak.

– Igaz, hogy számos Balaton-parti helység szerepel a listán, sőt a húsz legdrágább település közül 14 ott található, azonban inkább azok a jó közlekedéssel és egyéb infrastruktúrával rendelkező helyek lehetnek a legkeresettebbek, amelyek nagyvárosok közelében helyezkednek el – magyarázta Valkó Dávid. Az ingatlanközvetítő hálózat szerint a Pest megyei Perbál, Sződ és Tök, a Győr-Moson-Sopron megyei Gönyű, a Bács-Kiskun megyei Nyárlőrinc, a Csongrád megyei Maroslele, a Fejér megyei Szabadbattyán, a Hajdú-Bihar megyei Sáránd és a Veszprém megyei Nagyvázsony lehetnek a legnépszerűbbek a falusi csokot igénylő családok körében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.