Elérte az előző évi szintet a boltok forgalma

A benzinkutak forgalmán is látszott, hogy sokan otthoni munkavégzésre rendezkedtek be, és késő ősszel már nemigen volt belföldi turistaforgalom.

2021. 01. 08. 10:57
null
20020323 Budapest bolt vásárlás Koronavírus illusztráció Magyar Nemzet fotó:Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– November végéig ismerjük a tavalyi bolti eladások eredményeit, ez alapján már biztos, hogy mennyiségben a kiskereskedelem elérte a 2019-es év hasonló időszakos forgalmát. Ez a nemzetgazdaság egészéhez képest is jó eredmény, aminek jelei már a nyár elején mutatkoztak, és azóta kiderült, hogy ez a szektor nem szenvedett el nagy károkat a járvány miatt – mondta a Magyar Nemzetnek Vámos György.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az újonnan közzétett bolti statisztikák kapcsán kiemelte: a széles körben bevezetett hitelmoratórium, a keresetek kedvező alakulása és több egyéb intézkedés is hozzájárult ahhoz, hogy a hazai vásárlóerő az első hullámban tapasztalt megtorpanás után már hamar fölerősödött, kirántva a gödörből az üzleteket, majd az év további részében szinten tartva a piaci lendületet.

Karácsonykor is visszafogott maradt a fogyasztás, de nem ment a tavalyi szint alá az éves értékesítés – Fotó: Teknős Miklós

A főtitkár ismertette: 2020-ban több termékkörben nőttek az eladások, például az élelmiszerek, a háztartási és vegyi áruk, a tisztálkodószerek, a gyógyszerek, a barkács- és építőanyagok, a híradástechnikai termékek területén. Csökkenés volt viszont az éves forgalomban a ruházati cikkek, a cipők, a könyvek, a bútorok esetében.

– Novemberben a hagyományos áruházakban visszafogottan fogytak az iparcikkek, míg az interneten a black friday akciózások miatt magas volt a forgalom. Már érvényes volt a járványügyi korlátozások miatti 19 órás záróra, emiatt is, illetve ahogy az első hullám idején, sokan a webes vásárlás lehetőségével éltek, a fogyasztás tehát eloszlott – mondta. Vámos György megemlítette a benzinkutakat is, amelyek látogatottságán szintén érződött, hogy sokan otthoni munkavégzésre rendezkedtek be, illetve késő ősszel már nemigen volt belföldi turistaforgalom.

Megedződtek a vásárlók a Covid évében, többféle korlátozással kellett együtt élniük – Fotó: Havran Zoltán

Ahogy egész évben, a karácsonyi ünnepek előtti hónapban megfontoltan költekeztek a családok, de később is szerényebben fogytak az ajándéktárgyak. – Miközben voltak eltérések, az üzletek összességében megmaradtak az előző évi átlagos szinten a járvány évében – állapította meg.

A szakértő szerint az első fél évben további segítséget nyújt az érintett vásárlóknak a moratórium meghosszabbítása, de inkább arra számítanak, hogy a második fél évben lendül meg igazán a forgalom, amikor a tavaly lemaradt termékkörök is felzárkózhatnak.

Az időseket külön idősáv védte a járvány erőteljesebb időszakaiban – Fotó: Havran Zolán

– Folytatódhat a korábban 81 hónapon át tapasztalt növekedés – jelezte a szaktárca várakozásait a köztévé műsorában Cseresnyés Péter. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára kiemelte, hogy a kormányzati intézkedések e szektorban is hozzájárultak a munkahelyek megtartásához, védelméhez, illetve a piac gyors felépüléséhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.