Elfogadták a 2020-as költségvetést

Megszavazta tegnap a parlament Magyarország 2020-as költségvetését, amelyet megelőzően a Tisztelt Ház áldását adta a kormány jövő évi adóváltoztatásokról szóló törvényjavaslatára is. A jövő évi büdzsét a kormány négyszázalékos gazdasági növekedés, egyszázalékos GDP-arányos költségvetési hiány, 67 százalékra mérséklődő a GDP-arányos államadósság, valamint 2,8 százalékos infláció teljesülése mellett tervezte.

Magyar Nemzet
2019. 07. 13. 9:20
VARGA Mihály
A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a kormány jövőre ismét tervezi a nyugdíjprémium kifizetését Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály pénzügyminiszter a jövő évi büdzsé legfontosabb pilléreinek a családok támogatásának növelését, a gazdaságvédelmi akciótervet, a csökkenő adókat és a bővülő biztonsági kiadásokat nevezte.

A képviselők ennek szellemében első körben 137 igen szavazattal, 49 nem ellenében elfogadták a pénzügyi tárca vezetőjének előterjesztését a jövő évi adóváltoztatásokról, amely a család- és gazdaságvédelmi akciótervek több elemének megvalósítását is segíti különböző adócsökkentő és adóegyszerűsítő lépésekkel. (Erről szóló cikkünket lásd lejjebb.)

Majd ezt követően az Ország­gyűlés 127 igen szavazattal, 58 nem ellenében jóváhagyta Magyarország 2020. évi költségvetését, amelyben a kormány négyszázalékos gazdasági növekedéssel, egyszázalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal, a GDP-arányosan 67 százalékos év végi államadóssággal, valamint 2,8 százalékos inflációval tervez.

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a kormány jövőre ismét tervezi a nyugdíjprémium kifizetését
Fotó: MTI/Kovács Attila

A költségvetés ezúttal is három részből áll össze, amelyek együttes kiadásai 2020-ban 21 793 milliárd forintot, bevételei 21 426 milliárd forintot tesznek ki 367 milliárd forintos hiány mellett – idézte a fő számokat a távirati iroda. A kabinet ismételten nullszaldós állami működéssel kalkulál 18 ezer mil­liárd forintra rúgó keretben. A belföldi felhalmozási költségvetés 2111 milliárd forintos kiadást tartalmaz 181 milliárd forintos hiány mellett, míg az európai uniós fejlesztési büdzsé 1682 milliárd forintos költéssel és 186 milliárd forintos deficittel számol.

A jövő évi költségvetés fókuszában a családvédelmi akcióterv végrehajtása áll, ennek jegyében 2020-ban 2228 milliárd forint áll majd rendelkezésre a családok támogatására, ami csaknem 224 milliárd forinttal több az ideinél. Varga Mihály erről azt mondta, annak ellenére is szükségesnek tartják az emelést, hogy Európában már most is Magyarországon a legmagasabb a családtámogatások aránya a bruttó nemzeti össztermékhez képest.

A költségvetés másik hangsúlyos eleme a gazdaságvédelmi akcióterv, amely mintegy 500 milliárd forintos segítséget jelent a gazdaság szereplőinek. A kabinet 13 plusz 1 pontból álló csomagjával a kormánynak az a célja, hogy megvédje a magyar gazdaság eddigi eredményeit, s a növekedés a lassuló európai és világgazdasági környezetben is két százalékponttal meghaladja az unió átlagos ütemét.

A kormány oktatásra 2020-ban az ideinél 48 milliárddal forinttal, egészségügyre 184 milliárd forinttal, az államháztartásban dolgozóknak pedig 238 milliárd forinttal szán többet – hangsúlyozta az MTI összeállításában.

Az otthonteremtésre majdnem 300 mil­liárd forintot biztosítanak, a magyar vidék fejlesztését, életminőségének javítását célzó Magyar falu programra pedig 150 milliárd forintot különítettek el. A jövő évi büdzsé az inflációt követő, 2,8 százalékos nyugdíjemeléssel számol a nyugdíjak vásárlóerejének megőrzése érdekében. A kormány emellett 2020-ban ismét tervezi nyugdíjprémium kifizetését. Nyugdíjakra összességében 136 milliárd forinttal jut több jövőre, mint idén. A büdzsé 2,8 százalékos inflációval számol, így ennyivel emelkednek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások 2020. január 1-jétől.

A kabinet tízéves összevetése alapján jövőre a családok támogatására 1261 milliárd forinttal, oktatásra több mint 500 milliárd forinttal, egészségügyre 740 milliárd forinttal, a nyugdíjakra 840 milliárd forinttal, az államháztartásban dolgozók bérére 1455 milliárddal, a rendvédelemre pedig 723 milliárd forinttal több jut majd, mint 2010-ben.

– Az elfogadott 2020-as költségvetés és adócsomag összhangban van azzal a céllal, hogy Magyarország tovább erősödjön, és ezt minden magyar érezze is a mindennapokban – fűzte hozzá a Fidesz frakcióvezetője.

Az MTI helyszíni tudósítása szerint Kocsis Máté kifejtette: az Európát sújtó bevándorlás és az azzal kapcsolatos kiadások továbbra is a fontos kérdések között maradnak mind az EU-ban, mind Magyarországon. Kocsis Máté kijelentette: a migráció Magyarországnak továbbra sem lehetőséget, hanem kulturális, gazdasági és közbiztonsági kockázatot jelent. Hozzátette, a Fidesz–KDNP továbbra is támogatja a kormányt abban, hogy a határvédelmi kiadások megosztásáról megállapodást kössön az EU-val.

A frakcióvezető szerint a mintegy 800 ellenzéki módosító indítvány a legfelelőtlenebb költségvetési magatartást mutatta, azok veszélyeztették volna a büdzsé és a gazdasági stabilitás biztonságát: a rendkívüli kormányzati intézkedésekre elkülönített összegeket például tízszer költötték el, az országvédelmi alapot pedig két és félszer. Különösen aggasztónak nevezte, hogy ezeket Varju László, a költségvetési bizottság DK-s elnöke is támogatta, ami szerinte nem feltétlen jelent alkalmasságot arra a tisztségre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.