Elillant a kínai áruk rendelésének varázsa?

Tavaly jelentősen, mintegy harmadával kevesebb, a Távol-Keletről származó webshopos küldemény érkezett Magyarországra, és ezzel párhuzamosan többet rendeltünk az uniós országokból. Az unión kívülről érkező küldeményekre vonatkozó, július 1-jétől hatályos áfaváltozás visszafoghatja valamelyest az online vásárlást, de hogy mennyire, azt még nehéz megbecsülni.

Magyar Nemzet
2021. 05. 11. 11:30
null
Posta NAV Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Posta 2019-ben csaknem 18 millió külföldről beérkező árutartalmú küldeményt kezelt, melynek csaknem kilencven százaléka, azaz több mint 16 millió az Európai Unión kívülről érkezett Magyarországra. Tavaly azonban, a járvány miatt összességében mintegy ötödével csökkent a külföldi küldemények mennyisége, és ezen belül az unión kívülről érkezők aránya már csak hetven százalék volt.

Már 2020 februárjában beszakadt a Távol-Keletről érkező küldemények mennyisége, elsősorban a járvány kiváltotta, két kontinens közötti légi közlekedés drasztikus visszaesése miatt. A korlátozások és a járvány enyhülésével átmenetileg ismét nőtt a forgalom, főleg nyáron, de aztán az év utolsó négy hónapjában ismét csökkent, amiben szerepe lehetett a járvány második hullámának. Az év egészében mintegy harminc százalékkal csökkent az unión kívülről érkező küldemények mennyisége.

Az év második felétől jóval több munka lesz a Magyar Posta és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ferihegyi központjában. Informatikai fejlesztésekkel automatizálnak
Fotó: Mirkó István

Ezzel párhuzamosan viszont sokkal többet rendeltek a magyarországi lakosok az uniós országokból, bár ez nem kompenzálta teljesen az elmaradást. Leginkább Németországból, Belgiumból, Hollandiából érkeznek az uniós csomagok, míg a legnépszerűbb harmadik ország továbbra is Kína. A Távol-Keletről rendelők zöme alacsony értékű, 22 eurónál olcsóbb árut rendel. Ez eddig áfamentes volt – számolt be ennek okairól a Magyar Nemzet is korábban – , de július elsejétől az uniós áfairányelv változása miatt a 22 euró alatti értékű termékek is vámeljárás alá kerülnek és áfa megfizetésére kötelezhető a megrendelő. Ez azt jelenti, hogy minden olyan vásárlót érzékenyen érint a változás, aki az Európai Unión kívülről is szokott rendelni.

– Az, hogy minden áfakötelessé válik, annyit jelent, hogy a vámeljárások száma nagyságrendileg megugrik a postánál, ami komoly kihívást jelent számunkra – mondta Forrai Péter. Az üzleti vezérigazgató-helyettes hozzátette, ezért informatikai fejlesztéssel automatizálják a postai vámügyintézési folyamatot, emellett jelentősen bővítik a nemzetközi küldeményekkel foglalkozó munkatársak létszámát és növelik a logisztikai kapacitásokat.

Mivel az áfaváltozás július 1-jétől érvényes, így csak azokat a 22 eurónál olcsóbb küldeményeket kapják meg a vásárlók áfamentesen, amelyek június 30-ig beérkeznek és a vám elé állításuk is megkezdődik. Ezt követően a harmadik országból érkező küldeményekre minden esetben áfát és vámeljárási díjat kell majd fizetni. A Magyar Posta a vámeljárási díjakat értéktől függően sávosan alakítja ki, a pontos díjtáblázatot várhatóan június elején közzéteszi. Aki tehát adómentesen akar még rendelni az unión kívülről, annak érdemes időben lépnie, hiszen a Távol-Keletről érkező küldemények szállítási ideje hosszabb és nehezebben kiszámítható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.