Elindult a kis falvak vállalkozásainak újraindulását segítő program

Már beadhatók a pályázatok a vállalkozásoknak a Magyar falu vállalkozás-újraindítási programban. A szabad vállalkozási zónákban vagy az ötezer fő alatti településeken működő mikrovállalkozások összesen 25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a program első körében – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken.

Magyar Nemzet
2021. 04. 30. 16:40
null
Mostanra több kistelepülés is megújult a Magyar Falu programnak köszönhetően Fotó: Komka Péter Forrás: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Magyar falu programmal összhangban nyíló új pályázati lehetőségnek köszönhetően a kistelepüléseken élő lakosság egyre szélesebb körét tudjuk támogatni. Kiemelt célunk, hogy minden falusi ember életminősége javuljon, amelynek érdekében a harmadik éve tartó Magyar falu program eddig tisztán hazai forrásból gazdálkodó hatszázmilliárd forintos költségvetése most először európai uniós forrásokkal is kiegészül – jelezte a távirati iroda által idézett ITM-közleményben Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztost.

A Magyar falu program eddig tisztán hazai forrásból gazdálkodó költségvetése most először európai uniós forrásokkal is kiegészül
Fotó: MTI/Komka Péter

György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár úgy fogalmazott: Magyarország nem Budapest határában ér véget, hanem ott kezdődik igazán. Éppen ezért indították útjára a kifejezetten kistelepülési vállalkozásoknak szóló Magyar falu vállalkozás-újraindítási programot, amely több szempontból is rendkívüli, hiszen a legkisebb hazai településeken kisvállalkozások pályázhatnak a megerősödésüket szolgáló támogatásra.

Az összesen 25 milliárd forint keretösszegű Magyar falu vállalkozás-újraindítási programra 2021. április 30-tól lehet pályázatot benyújtani.

A kettő–tízmillió forint közötti vissza nem térítendő támogatásra az ötezer fő alatti településeken vagy szabad vállalkozási zónákban működő mikrovállalkozások pályázhatnak. A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás, a támogatás intenzitása maximum hetven százalék. Vagyis minden száz forint beruházásnál hetven forintot átvállal az állam. A lehívható előleg mértéke 25 százalék.

A támogatható tevékenységek körét a mikrovállalkozások igényei szerint határozták meg, a támogatás új eszközök, gépek beszerzésére, valamint ingatlanberuházás megvalósítására, például üzletek vagy műhelyek építésére, bővítésére, korszerűsítésére és átalakítására fordítható.

Részlegesen támogatható a munkavégzéshez szükséges feltételek megteremtésére, valamint gyártási licenc és know-how, illetve immateriális javak beszerzése és az információs technológia fejlesztése is – részletezték a közleményben.

A magyar vállalkozások megerősödésének egyik záloga a tanulás, ezért részlegesen elszámolható a képzés igénybevétele is. Emellett a pályázatban szintén részlegesen elszámolható bérköltség, sőt projekt-előkészítés és projektmenedzsment tevékenység is. A pályázó vállalkozásoknak minimum egy lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük, és állományi létszámuk minimum egy fő lehet. A további részleteket a felhívás tartalmazza, amely a https://www.palyazat.gov.hu oldalon érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.