Eljött a stratégiai agrárberuházások ideje

Korábban nem látott mértékű támogatást kaphatnak az állattartók és a kertészetek.

2020. 05. 28. 21:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban nem látott mértékű támogatást kaphatnak az állattartók és a kertészetek stratégiai jelentőségű beruházásaik megvalósításához. Az agrártárca mintegy nyolcvanmilliárd forintos keretből biztosít forrást a két ágazat szereplőinek. Nagy István miniszter a Portfólió.hu online konferenciáján azt mondta: a koronavírus-járvány ellenére kiemelt figyelmet kell fordítani az agrár-élelmiszeripar fejlesztésére.

Annak érdekében, hogy a nemzetközi szinten is a versenyképességet javító beruházásokat meg tudják valósítani a gazdálkodók, a tárca ötvenmilliárd forintot biztosít az állattartó telepek fejlesztésére, harmincmilliárd pedig a kertészetek beruházásaira lesz elérhető. Minden állattenyésztési ágazat élhet a támogatással, az igazi újdonság az, hogy egy-egy beruházáshoz az eddigi ötszázmillió helyett kétmilliárd forintos támogatást igényelhetnek a gazdák.

A konstrukción belül az állattartáshoz és a termékek kezeléséhez, tárolásához szükséges építéssel járó fejlesztések mellett a különböző gépek vásárlásához is kaphatnak támogatást a nyertesek. A kertészeti pályázat főként üveg- és fóliaborítású növényházak építését és korszerűsítését célozza, de a hűtőházi kapacitások, és a betakarítás utáni válogatást, csomagolást szolgáló technológiák fejlesztésére is lehetőség nyílik. Az állattartó telepek korszerűsítésére irányuló felhívást júliusban, a kertészeti ágazat fejlesztését célzó kiírást augusztusban ismerhetik meg az érintettek.

A tárcavezető jelezte, a járvány közvetlen hatásait a gazdaságvédelmi akcióterv keretén belül meghirdetett 25 milliárd forintos agrármentőcsomag hivatott enyhíteni. A kérelmeket jú­nius végétől, három ütemben lehet majd benyújtani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.