Előkerültek a maszkok Horvátországban

Aki ennek ellenére eljött ide nyaralni, nem igazán foglalkozik a vírussal.

Kiss Gergely (Rab sziget, Palit)
2020. 07. 14. 15:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminc százalékon van a horvát turizmus – mondta nekünk egy magyar hölgy, aki hajótúrára invitálta az embereket Rab-sziget óvárosának kikötőjében. A koronavírus-járvány hatását megszenvedi a turizmus. Aki viszont ennek ellenére eljött ide nyaralni, nem igazán foglalkozik a vírussal.

Hajóút zsúfoltan

Két felnőttel és három gyerekkel mi is befizettünk a hajóútra. A hajó nyitott volt, ezzel együtt nem igazán lehetett tartani a kétméteres távolságot. A vendégek többsége magyar volt, de voltak a hajón németek is. Egy asztalra ki volt téve egy nagyobb flakon fertőtlenítőszer, de nagyon kevés alkalommal használták az utasok. A hajó pár fős személyzete nem hordott maszkot, ahogy a turisták sem.

A boltokban kötelező a maszk viselése
Fotó: A szerző felvétele

A hajó két kisebb szigeten is kikötött. Az egyik a horvát Alcatraz volt, amelynek hivatalos neve: Goli otok. Ez volt a börtönsziget, amely 1948 és 1988 között működött. Itt láthatók az egykori titkos állami férfibörtön és munkatábor romjai, hasonlóan a szomszédos Sveti Grgurhoz, ahol a női foglyokat tartották.

Kevesebb éttermi vendég

Mindkét sziget kikötőjében étterem üzemel, ahol nagyon kevés asztalnál ültek vendégek. A sétahajók egy-egy órára kötnek ki, ezalatt a turisták elmehetnek sétálni, feltérképezhetik a pusztulásra ítélt épületek maradványait. Aki akar, fürödhet is, kristálytiszta a tenger, viszont elég hamar mélyül. A női börtön szigetén pedig még szarvasokat is lehet etetni, az állatok megjelennek, ahogy partra szállnak a hajó utasai.

A megfelelő távolság betartására figyelmeztetik a vásárlókat
Fotó: A szerző felvétele

Felszolgálás eltakart arccal

Hétfőtől Horvátországban is kötelező az éttermekben a maszk használata a dolgozóknak, a két szigeten azonban csak az egyik vendéglátóhelyen takarta el az arcát az egy pincér. Kiírások azonban ezeken a helyeken is figyelmeztetnek a vírusra, valamint elérhető a kézfertőtlenítő. A hétfői szigorítás óta azonban Rab szigetének óvárosában és környéken valóban előkerültek a maszkok. A kávézókban maszkban szolgálnak fel, ahogy az üzletek eladói és pénztárosai is így dolgoznak. Az üzletekben és a halpiacon is maszkban járnak a vásárlók. Táblák figyelmeztetnek a megfelelő távolság tartására is, míg egyes boltokban plexi választja el a pénztárosokat a vásárlóktól.

Nincs pánik

A híreket mindenki figyeli, pániknak, félelemnek viszont semmi jele. Miután nincs emberáradat, zsúfoltság nélkül lehet sétálni azokban az óvárosi utcákban is, ahol ilyenkor hömpölyögni szokott a tömeg. A napfény és a víz azonban ugyanolyan csábító, mint azokon a nyarakon, amikor még nyoma sem volt a koronavírusnak.

Rab-sziget, Horvátország
Fotó: A szerző felvétele

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.