Elöntheti a piacokat az olaj áprilisban

Nem sikerült egyezségre jutnia a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének a nem tag olajországok képviselőivel arról a javaslatról, amely szerint tovább vágnának a nyersanyag felhozatalának csökkentésén. A hírre zuhanni kezdett a koronavírus miatt egyébként is hetek óta eső olajár.

2020. 03. 07. 14:38
Employees work on drilling rig at Rosneft-owned Prirazlomnoye oil field outside Nefteyugansk
Nyugat-Szibériában sem változik a felhozatal mennyisége Fotó: Sergei Karpukhin Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marad az olajfelhozatal visszafogásának mértéke a jelenlegi, napi 1,7 millió hordós szinten, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) javaslatára nem bólintottak rá a csoporton kívüli Oroszország, ­Szaúd-Arábia és más olajországok képviselői – írta a Reuters hírügynökség két OPEC-forrásra hivatkozva.

A szervezet Bécsben egyeztetett még csütörtökön, és az idei második negyedévre vonatkozóan további, napi másfél millió hordós csökkentés előterjesztésében állapodtak meg; ezt a javaslatot utasították el pénteken az OPEC-en kívüli államok. Több kétoldalú és többoldalú egyeztetést követően külön-külön összeültek az olajországok miniszterei, és a tervezett délelőtt tíz óra helyett késő délután kezdődött el a miniszterek plenáris tanácskozása. Az OPEC+ döntésének hírére a kőolaj jegyzésára meredek, hétszázalékos zuhanásba fordult. Vagyis világos: nem sikerült stabilizálni a nyersanyag világpiaci árát, amely a koronavírus-járvány kitörését követő keresletcsökkenés miatt kezdett lejtmenetbe az elmúlt hetekben.

A pontos javaslat szerint az OPEC+ 24 tagja a második negyedévben napi 3,2 millió hordóval korlátozta volna a kitermelés szintjét, emellett meghosszabbította volna az év végéig a már­cius végén lejáró, 1,7 millió hordós egyezséget. A javasolt másfél millió hordós csökkentésből egymillió jutott volna az OPEC-tagállamokra, félmillió pedig a szövetségesekre.

Oroszország korábban támogatta ugyan a kitermeléskorlátozási megállapodás meghosszabbítását – áll a távirati iroda összefoglalójában –, de Moszkva álláspontja szerint túl korai még megjósolni, hogy milyen hatása lesz a koronavírus-járványnak a globális energiakeresletre. Vlagyimir Putyin orosz elnök a hét végén kifejezte készségét a külföldi partnerekkel az OPEC+ csoport keretében való együttműködésre, de jelezte azt is, hogy Oroszország számára elfogadható a jelenlegi, ötven dollár körüli olajár. Ezt csütörtökön Anton Szilua­nov orosz pénzügyminiszter is megerősítette, hozzátéve, hogy Moszkvának az esetleges további csökkenés sem okozna gondot. A nyersanyag világpiaci jegyzésára az idén már az ötödével csökkent, ami jelentősen megnehezíti az OPEC-tagállamok számára költségvetésük egyensúlyban tartását. Oroszország viszont akár negyvendolláros ár mellett is képes fenntartani a balanszt.

Nyugat-Szibériában sem változik a felhozatal mennyisége
Fotó: Reuters

A korábban felvázolt, legrosszabb forgatókönyv látszik most teljesülni, amely szerint az OPEC+ csoport tagjai megállapodás hiányában nem mérséklik tovább a kitermelést, és áprilistól az amúgy is túlkínálattól szenvedő piacra zúdul a teljes mennyiség.

Tegnap délután öt óra körül az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónként 6,86 százalékos mínuszban, 46,56 dolláron, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta pedig 6,97 százalékos veszteségben, 42,70 dolláron forgott a legközelebbi határidős jegyzésekben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.