Elstartolt az új hitelprogram

A mikro-, kis- és középvállalkozások számára mától már elérhető a növekedési hitelprogram hajrá konstrukció. A válság hatásainak enyhítésére kialakított terméket már az első napon számos bank vette fel kínálati palettájára.

Horváth Éva
2020. 04. 20. 18:47
null
Az eddigieknél szélesebb körben használható a kedvezményes konstrukció Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelten a koronavírus gazdasági hatásainak átvészelését, a kis- és közepes vállalkozások (kkv) megerősödését és további növekedését célozza a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának legújabb konstrukciója, az nhp hajrá, amely a mai nap óta érhető el több kereskedelmi bank kínálatában. Az 1500 milliárd forintnyi, maximum 2,5 százalékos fix kamatozású forrás az eddigieknél szélesebb körben használható. Továbbra is elérhetők lesznek a beruházási hitelek – ideértve a lízinget is –, azonban bővül ezek felhasználásának köre, a húsz évre meghosszabbított futamidő pedig az elhúzódó és lassabban megtérülő beruházások finanszírozását is lehetővé teszi. A beruházások esetlegesen hosszabb kivitelezési idejét is kalkulálva a hitelek lehívására a szerződéskötést követő három éven belül van lehetőség, ami további könnyítés az nhp korábbi szakaszaihoz képest – tájékoztatott az MNB.

A munkahelyek és termelési kapacitások megtartása, valamint a vállalatok likviditásának biztosítása érdekében lehetőség lesz újra forgóeszközhitelek felvételére, lényegében a szabad felhasználás lehetőségével. A forrás így felhasználható vevőkövetelés- és készletfinanszírozáson túl a munkaerőköltség fedezésére, továbbá előfinanszírozhatók EU-s támogatások is, de legfeljebb hároméves futamidő mellett. Az adósságok mérséklése céljából kiválthatók a korábban nem az nhp keretében felvett hitelek is, amennyiben azok célja összhangban van az nhp hajrában engedélyezett hitelcélokkal. A minimális hitelösszeg egymillió forintra csökkent, így a mikrovállalkozások forráshoz jutásában továbbra is fontos szerepet tölthet be a program. Az egy vállalkozás által elérhető maximális hitelösszeg húszmilliárd forint, amely a kkv-szektor nagyobb szereplőinek stabilitását segít megőrizni.

Az eddigieknél szélesebb körben használható a kedvezményes konstrukció
Fotó: Éberling András

Fontos újdonság az is, hogy a bankoknak a hitelbírálati döntést két héten belül meg kell hozniuk. A jegybank ugyanakkor felhívja a vállalkozások figyelmét, hogy érdemes egyszerre több hitelintézetet is megkeresniük, hogy minél gyorsabban vagy alacsonyabb kamattal, vagyis kedvezőbb feltételekkel jussanak forráshoz.

Már az első nap folyamán több bank jelezte, hogy igényelhető náluk az nhp hajrá. Így egyebek mellett a Takarékbank, a Budapest Bank és az MKB Pénzügyi Csoport kínálatában is szerepel az új termék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.