Erős lesz az év végi GDP

Az év végi ünnepek előtti hónap volt a második legerősebb az év során, novemberben ugyanis már erősen felfutottak a lakossági vásárlások.

2020. 01. 08. 9:27
null
Kipakolás a fekete péntekre. Már nem tartjuk vissza magunkat a tartós fogyasztási cikkek vásárlásától Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már látszik, hogy a tavalyi negyedik negyedévben is erős eredményt mutat a magyarországi GDP, erre utal a tegnap közzétett novemberi bolti fogyasztásról szóló statisztikai jelentés. Ahogy korábban megírtuk, az év végi ünnepek előtti hónap volt a második legerősebb az év során, novemberben ugyanis már erősen felfutottak a lakossági vásárlások, és a háztartások nagy része már ekkor elkezdte halmozni az ajándéktárgyakat. Emellett a hónap során több alkalommal meghirdetett fekete péntek akciózáskor a korábbi éveket meghaladó mennyiségben költöttek a családok tartós fogyasztási cikkekre.

A Központi Statisztikai Hivatal azt közölte, hogy a 2019. novemberi kiskereskedelmi forgalom a nyers adat szerint 6,8 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva pedig 7,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért eladásokat az októberi 6,2 százalékos növekedés után.

– A minden várakozást felülmúló novemberi növekedés gyorsulást mutat, ami a negyedik negyedévben erős támasza maradhat a GDP-növekedés fenntartásának. A forgalom novemberi gyorsulását a bérnövekedés mellett a fekete péntek akciók is támogathatták – erősítette meg lapunknak Suppan Gergely. A Takarékbank vezető elemzője szerint a munkaerőhiány miatt a bérek növekedési üteme idén is meglepően erős lehet, vagyis meghaladhatja az előzetes várakozásokat, aminek hatására gyorsuló ütemben tovább bővül a lakossági fogyasztás és a kiskereskedelem. – Dinamikusan folytatódhat a magyar háztartások felzárkózása az európai átlagszínvonalhoz – fogalmazott a vezető elemző.

Kipakolás a fekete péntekre. Már nem tartjuk vissza magunkat a tartós fogyasztási cikkek vásárlásától
Fotó: Bach Máté

Nem lepte meg az erőteljes forgalmi eredmény Németh Dávidot, a K&H Bank vezető elemzőjét sem, aki kommentárjában kiemelte: a bolti forgalom régóta stabilan hat százalék körül alakul. A növekedés idén is emelkedő marad, függően a reálbérek emelkedéstől, várhatóan négy-öt százalék körüli mértékben. Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője felsorolta az élénk forgalom forrásait, eszerint a banki hitelezés és a nominális bérek két számjegyű növekedése, az alacsony munkanélküliség, valamint a magas fogyasztói bizalom alapozta meg a novemberi adatot. Mint mondta, a tavalyi öt százalék körüli GDP-növekedés után az idén ugyan lassulhat a gazdaság gyarapodása, ám a belső fogyasztás ebben az évben mégis jobban bővülhet a vártnál, ami felfelé befolyásolhatja a nemzeti össztermék alakulását.

– A kiskereskedelem 77 hónapja folyamatosan bővül – erre Cseresnyés Péter, az innovációs tárca államtitkára hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy 2010 óta Magyarországon nagyjából negyven százalék volt a bolti forgalom növekedése. Szerinte a foglalkoztatás bővülésének és a bérek emelkedésének következtében a magyarok ma már nagyobb létbiztonságban érzik magukat, mint a 2010-es évek elején, amikor sokan elhalasztották a tartós fogyasztási cikkek vásárlását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.