EU-s büdzsé: Matolcsy szerint hibás a nyugati álláspont

Matolcsy György a nyugati álláspont hibái közé sorolja, hogy az EU lemondott a helytállásról a globális gazdasági versenyben.

Magyar Nemzet
2020. 02. 25. 13:30
MATOLCSY György
Nyíregyháza, 2019. szeptember 5. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előadást tart az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen a Nyíregyházi Egyetemen 2019. szeptember 5-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint hibás az unió jövője szempontjából a költségvetési alkudozásban mutatott nyugati álláspont.

Matol­csy György (képünkön) a Növekedés.hu-n megjelent írásában jelezte: igazságtalan utólag felbontani egy korábbi hallgatólagos egyezséget, miszerint Kelet- és Közép-Európa megnyitotta belső piacait, lehetővé tette – hibásan – stratégiai ágazatainak felvásárlását a nagy nyugat-európai cégeknek és elviselte az aszimmetrikus piaci átmenet egyensúlyi terheit, cserébe a fejlesztési forrásokért. Szerinte a mostani alkudozás ennek az egyezségnek a megkérdőjelezése.

Az elnök emlékeztetett rá, hogy a nyugati tőkebefektetések utáni profit ezekben az országokban meghaladta az uniós támogatásokat. A fejlett országok az uniós forrásokat duplán visszakapták, mert a beruházások megrendeléseit nagymértékben a donorok cégei nyerték el.

Matolcsy György a nyugati álláspont hibái közé sorolja, hogy az EU lemondott a helytállásról a globális gazdasági versenyben. Az USA és Kína jóval nagyobb büdzséből fejleszti a jövő technológiáit.

Matolcsy György szerint várható, hogy az EU kiesik a negyedik ipari forradalom élvonalából. Szerinte a 2020-as évtized drámai kihívásaira nem lehet vagy monetáris vagy fiskális választ adni, csak a kettő együttműködése a megoldás. „A jogi szaknyelv az igazságtalan elosztáson alapuló szervezetet »societas leoninának«, »oroszlántársaságnak« hívja, nem Európai Uniónak” – zárta sorait az elnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.