Feldman Zsolt: A baromfi- és húsmarha-támogatások javítják az agrárium teljesítményét

A baromfihús az egyik legkurrensebb magyar mezőgazdasági exportcikk, a kivitel tavaly 150 milliárd forinttal haladta meg a behozatalt – mondta az államtitkár.

Forrás: MTI2019. 11. 18. 23:18

A baromfihús az egyik legkurrensebb magyar mezőgazdasági exportcikk, a kivitel tavaly 150 milliárd forinttal haladta meg a behozatalt – mondta az államtitkár.

A baromfi ágazat és a húsmarha támogatási keretösszegének emelése amellett, hogy a gazdálkodók számára plusz forintokat jelent, jó befektetés is, hiszen javítja az agrárium teljesítményét és exportteljesítményét – mondta Feldman Zsolt, az agrártárca mezőgazdaságért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornának.

Kifejtette: a baromfihús az egyik legkurrensebb magyar mezőgazdasági exportcikk, a kivitel tavaly 150 milliárd forinttal haladta meg a behozatalt.

Az államtitkár szerint az állattartásban pozitív trendekről lehet beszámolni. A húsmarha állomány az elmúlt kilenc évben a jó piaci lehetőségeknek és az okos támogatáspolitikának köszönhetően több mint két és félszeresére emelkedett. A baromfiágazat kiheverte a madárinfluenza okozta jelentős csökkenést, az itthoni ellátás stabil, és rendkívül erős az exportteljesítménye is.

A baromfiágazatnak év végén több mint 3 milliárd forinttal többet – összesen 16 milliárd forintot – fognak kifizetni az állatjóléti követelmények teljesítésének segítésére, a több mint 1300 családi és társas baromfitartó vállalkozás olyan sok igényt nyújtott be. Az idén év végéig kifizetendő támogatásoknál egy-egy baromfitartó gazdaság számláján ez több millió forintot jelent – tette hozzá.

A húsmarhások annak örülhetnek, hogy megemelik a jó minőségű tenyészbikák vásárlására szolgáló forrást. A támogatásra több száz gazdálkodó jelentkezett, a támogatási összeg esetükben 200 millió forinttal, 900 millióra nőtt.

Az államtitkár kitért arra is, hogy 2011-2020 között az európai uniós források több mint egyharmada a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében érkezik. A KAP a 2020 utáni időszakban egy újabb „ráncfelvarráson”, megújuláson fog átesni. A tárca arra törekszik, hogy minél nagyobb mértékben tudják finanszírozni ebből azokat a fejlesztéseket, beruházásokat, amelyek növelik a gazdaságok versenyképességét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.