Felújítják Hegyeshalomnál a vasúti csomópontot

Magyar Nemzet
2019. 04. 09. 17:16
null
Jelentősen bővül a kapacitás (Képünk illusztráció) Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdte a MÁV a hegyeshalmi határállomás tehervágányainak korszerűsítését. A tehervonatok hatékonyabb és biztonságosabb közlekedése érdekében kerül sor a felújításokra, amit szeptember végéig fejez be a vasúttársaság – közölte lapunkkal a MÁV. A korábbi korszerűsítések keretében a rendezőpályaudvaron végeztek karbantartásokat, az idei beruházási forrásoknak köszönhetően pedig már jelentősebb felújításra is lehetőség van.

A munkák során két vágányt teljesen átépítenek, korszerű sínekkel látnak el, továbbá a fővonalhoz csatlakozó vágányrészben összesen 22 váltót és 600 méternyi vágányszakaszt korszerűsítenek. Ezáltal lehetővé válik, hogy öt teherforgalmi vágányon a tengelyterhelést a mostani 21-ről 22,5 tonnára emeljék. A sebességkorlátozások is megszűnnek, mindez azt eredményezi, hogy jelentősen bővül az állomás kapacitása. A MÁV saját forrásból, mintegy kétmilliárd forint értékben végzi el a korszerűsítéseket. A vágányzári munkálatok a személypályaudvari vágányokat nem érintik, a személyszállító vonatok a menetrendben meghirdetettek szerint, zavartalanul közlekedhetnek a felújítás alatt.

Jelentősen bővül a kapacitás (Képünk illusztráció)
Fotó: Havran Zoltán

A hegyeshalmi határállomás az egyik legforgalmasabb vasúti határátkelőhely Magyarországon. Itt közlekednek a Győr felől érkező és Szlovákia vagy Ausztria felé haladó személy- és tehervonatok, a Rajka–Gyékényes vonali tehervonatok, a Csorna és Pozsony közötti személyvonatok, illetve mindezek ellenkező útirányú párjai. A Rajka–Őrihódos viszonylatú vonatok is érinthetik az állomást. Tavaly 16 ezer tehervonat fordult meg Hegyeshalomban, ez 2016-hoz képest 15 százalékos növekedést jelent. Ha a személyvonatokat is beszámítjuk, akkor a forgalom éves átlagban körülbelül napi 190 szerelvényt jelent, ebből 56 személyszállító, 98 tehervonat és 26 egyéb szerelvény. Az utóbbi időben jelentős növekedésnek indult a teherforgalom. Mind a tranzit, mind a helyi szállítmányok jókora forgalmat adnak az állomásnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.