Felülmúlhatja a várakozásokat a magyar gazdaság teljesítménye

A világ kétszáz állama közül a járvány ellen leghatékonyabban védekező húsz ország között van Magyarország.

Magyar Nemzet
2020. 07. 28. 15:14
null
A tartósítással foglalkozó cégek is eredményesen pályáztak az elérhető támogatásokra Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kedvezők a magyar gazdaság és a hazai exportpiacok kilátásait. A német üzleti hangulat meghaladta a válság előtti szintet, az euróövezetben a megrendelésállományok biztatóan alakulnak – hangsúlyozta György László. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságszabályozásért és stratégiáért felelős államtitkára kiemelte: Magyarország a világ leghatékonyabban védekező húsz országa között van a csaknem kétszáz állam közül. A járvány kiújulása a kontinens nagy részén kevésbé fenyegető, mint máshol a Földön. Az egészségügyi védekezés fenntartását ugyanakkor ezzel együtt is fontosnak nevezte az államtitkár. A kormány ezért a járványügyi munkacsoport közreműködésével a vállalkozások számára összefoglalja, és augusztusban meg is jelenteti a fertőzés megfékezésének legfontosabb teendőit. A kiadványban olvasható ajánlások szükség esetén kötelezővé válhatnak.

György László elmondta, az álláskeresők számának csökkenése felgyorsult, a foglalkoztatottaké újra a 4,5 milliót közelíti, így már csak 80 ezerrel többen keresnek munkahelyet, mint a válság előtt. A belföldi ipar – és különösen a járműipar – magas megrendelésállományra számít ősszel, ezért augusztusban is folytatódik a gyártás. György László kifejtette, hogy augusztus végétől, a Gazdaságvédelmi akcióterv harmadik szakaszában újabb támogatások nyílhatnak meg a vállalkozások előtt. A védekezés folytatásában a kormány figyelembe veszi a nemzeti konzultáció eredményét, újabb országos lezárás lehetőségével ugyanakkor már nem számol.

A gazdaságvédelmi akcióterv legfőbb számai:

  • Eddig ötszázmilliárd forint beruházásösztönzést hagyott jóvá a kormány
  • Az intézkedések eddig 920 ezer munkavállalót és több mint 140 ezer álláskeresőt segítettek
  • A 200 ezer ember befogadására képes közmunkákban mindössze 90 ezren dolgoznak
  • Az állami támogatások összesen csaknem félmillió munkahely megtartásához és 70 ezer létrehozásához járulnak hozzá
  • Az állami, illetve jegybanki támogatású hitelekre 703,3 milliárd forint igénylés érkezett, ebből 345,5 milliárd forint a leszerződött állomány összege.
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.