Fesztivál helyett levendulahetek kezdődtek Tihanyban

Lilába borult Tihany várja a levendulakedvelőket a hét végétől egészen június végéig, a korábban Levendula-fesztiválként ismert turisztikai attrakció mára Levendula –Hetekként szerepel a balatoni rendezvénynaptárban. 

2020. 06. 13. 10:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szedd magad a levendulát! – ajánlja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága, ám a meghívóban nyomatékosan felhívja a figyelmet: aratótáska a helyszínen csak bankkártyás fizetéssel vásárolható, és egy időben legfeljebb félezren tartózkodhatnak a virág szüretelésére kijelölt területen, ahol a másfél méteres védőtávolság betartása kötelező.

A hét végén kezdődik az idei tihanyi levendulaszüret
Fotó: MTI

– Kisgyerekes családok is szívesen bekapcsolódnak a levendulaszüretbe, a kulturális és gyerekprogramok mellett a rendezvénygazdák arról is gondoskodnak, hogy az idelátogatók ízelítőt kapjanak a levendulás zsákok megtöltéséből és a virág lepárlásából is – tudtuk meg Tihany polgármesterétől. Tósoki Imre a Magyar Nemzetnek elmondta: hozzávetőlegesen 10-11 ezer hektáron virít levendula a település melletti mezőn, amelynek nagyobb része a nemzeti park kezében van, illetve kéthektárnyi ültetvényt birtokol a bencés apátság és több kisebb terület van magánkézben.

Gyönyörű látvány a tihanyi virágzó levendulamező

Fotó: MTI/Varga György

Az illatos virág ollóval történő aratására évenként 10-11 ezren látogatnak el a félszigetre. Kérdésünkre, hogy a polgármester családja a virág sokfajta felhasználása közül melyeket részesíti előnyben, Tósoki Imre tréfálkozva azt válaszolta: ő maga a levendulagasztronómia marketingjének a főembere. Mint mondta, szívesen ízesíti levendulával a különböző szörpöket, édes süteményeket és a húsos ételeket.

Tihany egyik nevezetessége a levendula, a másik az apátság
Fotó: MTI/Faludi Imre

Nincs még egy olyan virág, amely annyi mindenre felhasználható, mint a levendula – állítják a megszállott szüretelők. Készíthető belőle lekvár, ismert és kedvelt a levendulatea, a levendulás búzasör, fagylalt, a gourmand-ok pedig szívesen fogyasztanak levendulával fűszerezett ételeket, emellett sokan keresik a levendulaillatú szappanokat, parfümöket is.

Ebben az évben a veszélyhelyzet által indokolt intézkedések miatt másképp ünnepelünk.

Nem szeretnénk, hogy a vendégeink levendulás élmények nélkül maradjanak, ezért egy kicsit csendesebben, egy kicsit lassabban, egy kicsit másképp, de két hetet az illatok és színek jegyében töltünk.

 

Így köszöntenek az idei levendulafesztivál weboldalán, ahol jelzik: elmarad a megszokott kézműves forgatag és nem lesznek nagy koncertek vagy gyermekélményprogramok. Vagyis ebben az évben ugyan nem lesz nagybetűs fesztivál, de lesz helyette túrák sokasága, kézműves-foglalkozások, ismeretterjesztő és sportprogramok – írják a szervezők. Úti célként javasolják, hogy például az egész családdal meglátogatható a gyönyörű apátsági major, és számos étterem készít erre az alkalomra ételkülönlegességeket, levendulás menüket.

Tihany, 2016. június 8.
Házak a Tihanyi-félszigeten, a bencés apátság közelében 2016. június 8-án
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A tihanyi levendulahetek június 28-ig tartanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.