Fogyasztásösztönző pályázatot hirdetett a BKIK

Tudatos fogyasztást ösztönző programmal és ötvenmillió forint támogatással indult a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Szolidaritási Alapja, amelyben a vendéglátóipar mellett más területek budapesti vállalkozásait is támogatja a múlt pénteken indított fogyasztásösztönző program.

2021. 06. 22. 9:27
null
20210423 Siófok Nyitnak a vendéglátóhelyek teraszai. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újranyitást követően a vállalkozásoknak számos, pandémia okozta piaci kihívással kell megküzdeniük. Míg az ország fővároson kívüli részében a foglalkoztatottak 34 százalékát jegyzi a piaci alapú szolgáltatószektor, főként a turizmus, Budapesten a munkavállalók 62 százalékának megélhetése függ az utazás-vendéglátás terület forgalmától.

A fővárosi vendéglátás ráadásul jelentős részben a várhatóan még hónapokig visszafogott beutazó turizmusra építette működését, és a nyári hullámzás a forgalomban újabb sokkot okozhat a túlélő vállalkozásoknak – állapította meg a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), amely ennek kivédésére több elemből álló fogyasztásélénkítő programot hirdetett.

A kezdeményezés egyik legfontosabb része az idén tavasszal bejelentett Szolidaritási Alap, amelyből

ötvenmillió forintnyi induló keretet szánnak a budapesti vendéglátás forgalmának kiegyensúlyozására,

hogy tompítsák a cégek veszteségeit.

A Balaton elcsábította a vendégeket és a munkavállalók többségét is a fővárosból Fotó: Havran Zoltán

A program keretében

budapesti üzletek pályázhatnak olyan tíz–ötven fős közösségek vendéglátására, amelynek tagjai a pandémia mindennapjaiban hősiesen helytálltak

az ország működésének fenntartása érdekében. Vagyis például az egészségügyi dolgozók, a rendfenntartók, a pedagógusok, a szülők, a kereskedelmi dolgozók vagy az áruszállítók programjait támogatják az üzletekben.

A meghirdetett keretből

tízezer fő egyszeri, ötezer forintos vendéglátóipari fogyasztását fedezik,

amelynek kapcsán jelezték, hogy a nyertes pályázatok eseményfinanszírozási támogatása fogyasztási kuponok formájában valósul meg.

– Miközben együtt örülünk annak, hogy Budapest újra nyitva lehet, a tavalyi tapasztalatok ismeretében nagyon aggódunk a vendéglátóipari kisvállalkozásaink jövője miatt. A nyitás utáni fogyasztási láz lecsengése, a külföldi vendégek és az üzleti események hiánya, valamint a helyi lakosok nyári elutazásai miatt az előttünk álló hónapokban erősen ingadozó kereslet várható – közölte Nagy Elek elnök.

Római étterem teraszán pihenő vendégek 2021. április 26-án. Az olasz főváros üzleti modelljében a belföldiek adják Róma éves forgalmának negyven százalékát Fotó: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

Szerinte emiatt a járvány előtti forgalom mielőbbi stabilizálása a legfőbb feladat, amihez összefogásra van szükség. Így például a kuponprogram mellett mozgalmat indítanak a tudatos fogyasztás ösztönzésére a közösségi oldalakon és az Újranyitvabp.bkik.hu weboldalon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.