Fokozott az érdeklődés a családtámogatások iránt

Már több mint 36 ezren igényelték a családvédelmi akciótervben meghirdetett valamelyik támogatási formát – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az MTI-nek.

Csekő Imre
2019. 09. 01. 10:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már több mint 36 ezren igényelték a családvédelmi akciótervben meghirdetett valamelyik támogatási formát – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az MTI-nek.

– A családvédelmi akcióterv arról szól, hogy hazánkban ne legyen akadálya a gyermekvállalásnak, és a fiatal párok tudják, ha családot szeretnének, minden segítséget megkaphatnak. Négy új támogatás igényelhető július elsejétől. A gyermeket tervező házasoknak szóló babaváró támogatás a legnépszerűbb, amelyet már huszonháromezernél is több pár igényelt – hangsúlyozta a politikus, és hozzátette, hogy a tízmillió forintos, szabad felhasználású, kamatmentes kölcsön felvételéhez nem feltétel, hogy az igénylők friss házasok legyenek, és az sem kizáró ok, ha már van gyerekük.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is keresett. Az előzetes várakozásokat is felülmúlta az igénylők száma, hiszen több mint tizenegyezer kérelem érkezett – ismertette Novák Katalin kifejtve, hogy a legalább háromgyermekes családok a támogatással két és fél millió forintot kaphatnak hétüléses új személyautó vásárlásához.

Az államtitkár elmondta, hogy háromezernél is többen éltek a három- vagy többgyermekes családok jelzáloghitel-tartozásainak csökkentésére vonatkozó lehetőséggel, amelynek keretében a második gyermek születésénél egymillió, a harmadiknál négy-, majd minden további gyereknél újabb egy-egymillió forintot engednek el a lakáscélú jelzáloghitelekből.

Hangsúlyozta, már a használt ingatlanokhoz is igénybe lehet venni a tíz-, illetve 15 millió forintos, kedvezményes kamatozású csokot, és sok százan már éltek is a lehetőséggel.

A jövő évi költségvetésben szerepelnek azok az összegek, amelyek fedezetet biztosítanak az idén indult négy támogatási forma és a jövőre bevezetendő, négygyermekes édesanyáknak járó személyi jövedelemadó-mentesség, valamint a nagyszülői gyed finanszírozására is – ismertette az államtitkár. Felidézte: több, olcsóbb bölcsődei hely lesz, bővül az ingyenes tankönyveket kapó és ingyenes étkeztetésben részesülő gyerekek köre, mert a kormány minden segítséget megad a gyermekvállalóknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.