Garanciaprogram is segíti a gazdaság újraindítását

A készfizető kezesség az NHP Hajrá!, a Növekedési kötvényprogram ügyletei­hez és a kereskedelmi hitelintézetek egyedi hiteleihez vehető igénybe.

Horváth Éva
2021. 03. 03. 8:45
null
Az MFB válság idején megnyitotta a pénzcsapokat Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdaság-újraindítási akcióterv részeként a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) garanciaprogramot indít a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására. A pénzügyi intézmény legfeljebb nyolcvanszázalékos garanciát biztosít a jegybanki hátterű és a piaci hitelekhez. A fejlesztési bank tájékoztatása szerint

a gazdaság-újraindítási akcióterv részeként induló MFB Növekedési garanciaprogram célja, hogy egyszerre segítse a jelentős forrást igénylő fejlesztések, beruházások megvalósítását, illetve támogassa a bankszektor hitelezési tevékenységének fenntartását és bővítését.

Az MFB közölte: a garancia a jegybank által indított Növekedési hitelprogram Hajrá! (NHP Hajrá!), a Növekedési kötvényprogram ügyletei­hez és a kereskedelmi hitelintézetek egyedi hiteleihez vehető igénybe. Az MFB minden esetben egyedileg dönt a kezességvállalásról, a fizetendő díjat ügyfelenként állapítja meg. A közleményből az is kiderül, hogy az állam az MFB által vállalt garancia összegének kilencven százalékáig biztosít kezességvállalást.

A pénzügyi intézmény legfeljebb nyolcvanszázalékos garanciát biztosít a jegybanki hátterű és a piaci hitelekhez

Közleményében a bank részletezte, hogy az NHP Hajrá! keretében felvehető hiteleknél a garanciavállalás keretösszege ötvenmilliárd forint, a Növekedési kötvényprogram esetében pedig 500 milliárd forint. Az NHP-nál feltétel, hogy a kölcsön összege legfeljebb húszmilliárd forint lehet, a kötvényprogramnál a garanciavállalás mértéke a maximum ötvenmilliárd forint névértékű kötvény legfeljebb nyolcvan százalékát érheti el. Ugyanakkor azt is jelezték, hogy a futamidőt mindkét esetben maximum húsz évben határozták meg.

A hitelintézetek egyedi hitelei után az MFB a tőkeösszeg nyolcvan százaléka erejéig nyújt garanciát abban az esetben, ha a hitel futamideje legfeljebb húsz év és a kölcsön összege nem haladja meg a százmilliárd forintot. Az állami kezességvállalással támogatott hitelcél lehet projekthitel, beruházási hitel, forgóeszközhitel, támogatásmegelőlegező hitel, hitelkiváltás, befektetett pénzügyieszköz-vásárlás, akvizíció- és működésfinanszírozás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.