Így akadályozták meg, hogy a főváros megemelje az iparűzési adót

Sikeresen működik válság miatt egy éve rendszeresített egyeztetői fórum a kormány és a gazdasági érdekképviseletek között. A vállalkozások igényei alapján születtek a gazdaságvédelmi és újraindítási intézkedések, de ennek köszönhető az is, hogy sikerült megakadályozni Budapesten az iparűzési adó megemelését.

2021. 03. 01. 15:07
GYRGY Lszl
Békéscsaba, 2020. július 1. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelõs államtitkára az Opel, Honda, Mazda, Kia és Isuzu autók értékesítésével és szervízelésével foglalkozó Körös Autócentrum Kft. bértámogatási okiratának átadásán a cég békéscsabai telephelyén 2020. július 1-jén. Békés megyében 844 millió forintból 5512 ember munkahelyét sikerült megmenteni a gazdaságvédelmi akciótervvel - mondta az államtitkár. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A válság elhárításában és a növekedés újraindításában jelentős szerepet játszik, hogy a kormány egy éve heti rendszerességgel egyeztet az érdekképviseletekkel, kamarákkal, szövetségekkel – mondta sajtótájékoztatóján György László. Az Információs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára jelezte: sokak életét nehezíti meg a jelenlegi helyzet, mégis eredményesebb a magyarországi védekezés, mint sok másik országban. Ez megmutatkozik a foglalkoztatási és a beruházási adatokban is. Decemberben annyian dolgoztak, mint a válság előtt. Januárban pedig arányaiban annyival kevesebben, mint amennyien hazatértek külföldről. A munkanélküliségi mutató az öt legjobb között van az unióban, míg a beruházási ráta 2020-ban nálunk volt a legmagasabb. Ez utóbbi középtávon hozzájárul ahhoz, hogy újra lendületet vegyen a felzárkózás a fejlettebb államokhoz.

– A különböző intézkedések több mint 1,6 millió ember munkahelyének megvédéséhez, létrejöttéhez járultak hozzá – emelte ki az államtitkár. György László hangsúlyozta: a térségben egy évvel ezelőtt Magyarország volt az első, ahol a kormány és a gazdasági érdekképviseletek egy asztalhoz ültek, hogy mielőbb megszülessenek a célzott lépések.

– A gazdaság sikeres újraindítását a védelem alapozta meg, mostantól egyszerre védekezünk és támadunk. Ezért az egyeztető fórum is fennmarad – tette hozzá az államtitkár.

– Egy éve robbant be a krízis, ezért villámgyorsan tárgyalóasztalhoz ültünk a kormánnyal és munkacsoportokat hoztunk létre – mondta Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke emlékeztetett: ahogy telt az idő, kiderült, hogy lesznek iparágak – ilyen például a turizmus –, amelyek lélegeztetőgépre kerülnek. Más területek viszont még nyereséget is tudtak termelni, ez utóbbira példa az elektronikus kereskedelem.

– A vállalkozások észrevételei alapján tettünk javaslatokat (ilyen volt a többi között a likviditási problémák kezelése, valamint az ágazati és bértámogatások szükségessége) a kormánynak, amely ezeket figyelembe vette és beépítette a döntésekbe. Így állt össze a gazdaságvédelmi akcióterv – emelte ki a kamara vezetője. Volt, hogy éjszakába nyúltak az egyeztetések, így született meg a többi között a házhoz szállítást terhelő áfa csökkentése. A cégek is folyamatosan tájékoztatást kaptak a jogszabályváltozásokról, létrejött egy vállalkozói online piactér, de segítséget nyújtanak a nemzetközi helyzetet bemutató hírlevelek is.

– Az egyeztetéseknek olyan eredménye is volt, hogy megakadályoztuk azt a fővárosi elképzelést, amely az iparűzési adó megemelésével 75 milliárd forintot vett volna ki pluszban a budapesti cégek zsebéből – hangsúlyozta Parragh László. Sőt – tette hozzá –, a kisebb cégek iparűzési adóját meg tudtuk felezni. Már az érintettek kilencven százaléka jelezte, hogy ezzel élni is kíván.

A kamara vezetője jelezte: a kamatmentes gyorshitelt a jövőben több cég is igényelheti majd, az újabb körben szintén százmilliárdos keret áll rendelkezésre. Azok is segítséget kapnak, ahol visszaesett az árbevétel, de azok a vállalkozások is, amelyek a digitális világban tevékenykednek.

A krízisben a Széchenyi kártyaprogram új elemei is nagy segítséget nyújtottak, amely mögé a Magyar Nemzeti Bank biztosított fedezetet. Erről már Perlusz László beszélt. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára elmondta: néhány hét alatt kialakították az új konstrukciókat. A munkahelymegtartó program, a folyószámla- és beruházási hitel, a turisztikai kártya mind a vállalkozói igényekre reagált.

Ennek sikerét mutatja, hogy tavaly március óta ezermilliárd forintnyi támogatási kérelmet nyújtottak be a cégek, ebből 630 milliárd forintot már folyósítottak is.

– Ezek a lehetőségek visszaadták a reményt. Lehet hinni abban, hogy a válságnak vége lesz, és egészségesebb pénzügyi-gazdasági szerkezetben, a munkahelyeket megtartva lehet újra növekedési pályára állni – tette hozzá Perlusz László.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.