Gyors lépéseket sürgetnek az építésgazdaságban

A gazdaságvédelmi akcióterv a gyors keresletnövekedést és az építőipart kell, hogy szolgálja.

2020. 06. 02. 17:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány gazdaságvédelmi akciótervében megjelölt 65 milliárd forint felhasználásánál indokolt, hogy az összeg egy része a gyors keresletnövekedést szolgálja, másik része pedig az építőipar hatékonyságának növelését – közölte lapunkkal az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), hangsúlyozva, hogy a jelen helyzetben nagyon fontos, hogy hatásukban rövid időn belül eredményt hozó intézkedések történjenek. A szakszövetség ezért az állami beruházások előkészítésének felgyorsítását, az ajánlatkérések, szerződéskötések előre hozatalát szorgalmazza. Emellett a két éve elindított, hatékonyságnövelést szolgáló program idei szakaszának meghirdetését kérik a kormányzattól.

A szervezet azt írta: noha a vállalkozások igyekeznek határidőre teljesíteni, a tervezői, mérnöki tevékenység a távmunkában helyenként nehézségeket okoz, lassítja a folyamatokat. Az ÉVOSZ szerint ezért időszerű visszaállni az irodai munkavégzésre, vagy a home office hatékonyságán kell gyorsan javítani.

A dokumentum szerint a rendelésállomány csökkenése már 2019 második felében megkezdődött, amire a járványhelyzet ráerősített. A kijárási korlátozás feloldásának megrendelésekre gyakorolt kedvező hatása pedig még nem érződik. Ha az április–május során kieső megrendeléseket nem pótolják június–júliusban, az ÉVOSZ szerint több cég leépítésbe kezd. A szakmunkások és a mérnökök más vállalkozásoknál jellemzően továbbra is találnak munkát, a segédmunkások iránti igény összességében csökken.

A cégek saját kivitelezési áraikat átlagosan kilenc százalékkal emelték az év első négy hónapjában, májusban azonban megállt az árnövekedés. A fizetőképes kereslet csökkenésével erősödik a verseny, ami kedvezően hat az ajánlati árakra. A szakszövetség hangsúlyozta, hogy a késedelmes fizetések megszaporodása egyre erősebben gerjeszti a lánctartozást az építésgazdaságban. Az állami és önkormányzati megrendelésekre végzett munkáknál is nehézséget okoz a teljesítések leigazoltatása, a befogadott számlák határidőn túli kifizetése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.