Gyorsan visszatérhet a gazdaság a járvány előtti szintre

Idén háromszázalékos lehet a gazdasági visszaesés, jövőre viszont 4,8 százalékos növekedés jöhet a Pénzügyminisztérium által bemutatott konvergenciaprogram szerint. Az államadósság is megugrik átmenetileg, 2021-től viszont gyors csökkenés következik. A válság nem befolyásolja a munkát terhelő adók csökkentési programját.

Fellegi Tamás Péter
2020. 05. 06. 10:12
ORBÁN Viktor; VARGA Mihály
A kormány jövőre 4,8 százalékos növekedést vár Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pénzügyminisztérium által elkészített és az Európai Bizottsághoz benyújtott konvergenciaprogram ezúttal jelentős eltéréseket tartalmaz az előző évihez képest, tekintettel a koronavírus-járványra és annak gazdasági hatásaira. A dokumentum hangsúlyozza, hogy most a korábbi években elért eredmények megvédése, majd a korábbi lendületes gazdasági növekedés visszanyerése a cél. Ehhez a költségvetés növekvő szerepvállalására van szükség, ennek következtében a korábban egyszázalékosra tervezett költségvetési hiány 3,8 százalékra növekszik az idei évben, a következő években azonban újra csökkenni fog, és 2024-ben már ismét csak egy százalék lesz.

A következő években a gazdasági növekedésnek lökést adhat, hogy az idei visszaesést követően gyorsan visszatér a gazdaság a járvány előtti szintre, majd az elmaradt növekedést is bepótoljuk: ennek köszönhetően jövőre 4,8 százalék lehet a gazdaság bővülése, majd ­2022–24­ között is négy százalékot meghaladó lehet a mérték. Mindezek hatására a GDP-arányos államadósság csökkenő trendje az idei átmeneti megakadást követően 2021-től visszatér, ­2022-ben az adósságráta újra a tavalyi szinten lesz, 2024-ben pedig már a hatvanszázalékos referenciaérték alá kerülhet. Lényeges elem, hogy csökken a GDP-arányos újraelosztás mértéke a következő négy évben: 2021-ben az államháztartás bevételei a nemzeti össz­termék 43,2 százalékát teszik ki, míg 2024-ben ez az érték már csak 38,8 százalék lesz, a kiadási oldal 44,1-ről 39,2 százalékra mérséklődik ugyanebben az időszakban.

A kormány jövőre 4,8 százalékos növekedést vár
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar gazdaságpolitika továbbra is elkötelezett a felzárkózási folyamat mellett, amelyet a versenyképesség javításával, az adócsökkentések folytatásával és a felelős költségvetési gazdálkodás fenntartásával kíván elérni a kormány. Lényeges elem, hogy idén sem marad el a munkáltatók által a munkavállalók után fizetett szociális hozzájárulási adó csökkentése: július 1-jétől a hatéves programnak megfele­lően ­17,5-ről 15,5 százalékra csökken a mértéke, emellett a kisvállalati adó 12 százalékos kulcsa pedig 11 százalék lesz jövő év elején.

Az elmúlt évek gazdaságpolitikájának köszönhetően a járvány egy ellenálló, kiegyensúlyozott szerkezetű gazdaságot ért márciusban. Ezért a program szerint viszonylag hamar túljuthatunk a negatív hatásokon, gyorsan megtörténhet a magyar gazdaság újraindítása, amit a gazdaságvédelmi intézkedések segítenek, és ezt követően visszaáll a korábban megszokott dinamikus növekedés. Így hosszú távon fennmaradhat az EU-tagállamok átlagához viszonyított kétszázalékos növekedési többlet, biztosítva az Európai Unió fejlett országaihoz való folyamatos felzárkózást.

Dinamikus kilábalás

Várható volt, hogy az idei egyszázalékos államháztartási hiánycél hetekkel ezelőtt bejelentett 2,7 százalékosra módosítása nem lesz elég, és túl kell lépni még a háromszázalékos küszöbön is. A koronavírus-járvány elleni küzdelem ugyanis egyre jelentősebb összegeket emészt fel az államkasszában, miközben a gazdasági, munkanélküliségi válságjelek következtében az adóbevételek sem érkeznek olyan ütemben a központi büdzsébe, ahogy azzal eredetileg kalkulált a Pénzügyminisztérium. Azaz cseppet sem meglepő, hogy a kormány a legfrissebb konvergenciaprogramban – a világméretű koronavírus-járvány és annak gazdasági hatásai fényében – az államháztartási hiány bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított mértékét idén 3,8 százalékra várja – hangsúlyozta lapunk érdeklődésére a K&H Bank vezető elemzője. Németh Dávid szerint a kialakult gazdasági válsághelyzetben ugyanakkor a kormány meglehetősen dinamikus növekedési pályát vázol fel a konvergenciaprogramban: az idei háromszázalékos gazdasági visszaesés után jövőre már 4,8 százalékos növekedéssel számolnak, majd az azt követő években is rendre négy százalék fölöttire kalibrálják a bővülést. Az államadósság alakulásának pályája pedig csak idén akad meg, majd folyamatos lesz a zsugorodó tendencia – prognosztizálják. A szakember rámutatott: a kormány egyértelműen egy hegyes V alakú válsággörbével számol, ami hirtelen visszaesés után a gazdaság gyors visszapattanását vetíti előre. (H. É.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.