Gyorsult a keresetek emelkedése tavaly

A várakozások ellenére nem lassult, hanem tovább gyorsult a keresetek emelkedése tavaly. A versenyszférában a vállalatok átlagosan 11,6 százalékkal emelték a munkavállalók bérét 2019-ben, ami érdemben meghaladta a 2018-as mértéket. A nemzetgazdaságban összesen 10,4 százalékkal nőtt az alkalmazottak bruttó és nettó átlagkeresete. A fizetések átlagosan 7,7 százalékkal értek többet 2019 decemberében az egy évvel korábbihoz képest. Elemzők tízszázalékos további keresetemelkedést várnak 2020-ra.

Nagy Kristóf
2020. 02. 27. 9:33
null
Budapest, 2016. január 3. A régi (fent) és a megújított húszezer forintos bankjegy. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 és 2018 között folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit. A 10 000 forintos után a második elem a megújított 20 000 forintos bankjegy, amelyet 2015. december 14-tõl hozott forgalomba a bank. A régi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faluldi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyorsult tavaly a keresetek emelkedése 2018-hoz képest annak ellenére, hogy az elemzői, munkáltatói előrejelzések 2017 óta a béremelkedés fokozatos, éves dinamikájának csökkenésével számoltak. A nemzetgazdaságban átlagosan 11,4 százalékkal nőtt mind a bruttó, mind a nettó átlagkereset tavaly, ezzel meghaladva a 2018-as 11,2 százalékos mértéket – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adatai­ból. A tavalyi év egészében a bruttó átlagbér 367,8 ezer forint volt, a nettó pedig 244,6 ezer forint. A kézhez kapott fizetés így átlagosan 25 ezer forinttal nőtt egy év alatt, a bérek értéke pedig átlagosan 7,7 százalékkal. A kereseti adatok csak az alkalmazottakra vonatkoznak, közel 3,2 millió munkavállalóra. A vállalkozók bevétele, így az osztalék és a profithányad nem szereplenek ezekben az adatsorokban.

Elemzők – hasonlóan a korábbi évekhez – ugyanakkor a keresetemelkedés lassulására számítanak 2020-ban. Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint az idén csak egy számjegyű emelkedés lesz, és az infláció miatt a reálbér-emelkedés lassulhat. Felidézte: korábban a béremelkedés markáns lassulására lehetett számítani 2020-ban, ám a legfrissebb ágazati hírek tükrében több szektorban is elkerülhetetlennek látszik a keresetek további emelése, egyebek mellett a pedagógusoknál, az autógyártóknál és számos szolgáltatói szegmensben.

A hetekben folyó bértárgyalásokon pedig a fizetésemelési igényeket növeli az infláció elmúlt hónapokban látott gyorsulása is. Németh Dávid szerint a mostani kilátások alapján a tavalyi 7,7 százalékos reálbér-emelkedés után az idén 6,5 százalék körüli mértékre lehet számítani, vagyis számottevően, több mint egy százalékponttal csökkenhet a keresetek értékének növekedési üteme, amely így is jelentősnek számít. A bruttó és nettó átlagbérek 9-10 százalékkal nőhetnek idén – tette hozzá a K&H Bank elemzője.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint a továbbra is kifeszített munkaerőpiac és a rekord alacsony munkanélküliség miatt a bérnövekedés dinamikája a következő időszakban is hasonlóan intenzív marad, a képzett munkaerő hiánya gyakorlatilag a gazdaság minden szektorában problémákat okoz 2016 óta. A 2020-ra megállapított, nyolc százalékkal növekvő bérminimumok és a munkaerőhiány miatt erre az évre tíz százalékot megközelítő bérnövekedést vár az elemző.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.