Hamarosan indul a roham az agrárpénzekért

Fontos változásokat hozott a koronavírus miatti veszélyhelyzet a mezőgazdasági támogatások igénylésénél. A falugazdászok az eddig megszokottakhoz hasonlóan továbbra is állnak a termelők rendelkezésére, személyes találkozás helyett azonban elsősorban telefonon segítenek majd az igénylések kitöltésében és benyújtásában.

2020. 03. 25. 14:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felkészült a rendszer az egységes kérelmek befogadására, a koronavírus-járvány miatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Államkincstár a benyújtó felület fontosabb funkcióiról videós oktatóanyagot is készítenek, ezzel is segítve a gazdálkodókat az igénylések helyes beküldésében – tudtuk meg az Agrárminisztériumtól. Mivel a jelenlegi veszélyhelyzetben kerülni kell a személyes találkozásokat, ezért a kérelmek benyújtásával kapcsolatban idén előtérbe kerül a telefonos, illetve az online ügyintézés. A tapasztalatok szerint a gazdák – jellemzően a kisebb termelők – az egységes kérelmekkel kapcsolatos ügyintézés során nagy számban veszik igénybe a falugazdászok segítségét. A koronavírus-járvány miatt azonban itt is változásokra lehet számítani.

A falugazdászok természetesen az idén is a gazdák rendelkezésére állnak, fontos azonban, hogy senki ne keresse fel személyesen a falugazdászát, anélkül hogy előtte telefonon nem egyeztetett időpontot. Az egységes kérelmek benyújtási időszakában a kamarai ügyfélfogadási pontok csak előre egyeztetett időpontban lesznek látogathatók, egyébként az irodák zárva tartanak. A köztestület már gondoskodott az egészségvédelmi eszközök beszerzéséről, így például fertőtlenítő géllel, kesztyűvel, egyszer használatos tollakkal készülnek az ügyfélfogadásra. Az egységes kérelmek túlnyomó részét a falugazdászok telefonos egyeztetés keretében fogják benyújtani, ez nyújtja a legnagyobb biztonságot, mert nincs személyes kontaktus.

Arra az esetre, ha a telefonos benyújtás a kérelem bonyolultsága miatt nem lehetséges személyes ügyintézésre kell, hogy sor kerüljön. A falugazdász irodákat és a falugazdászokat is felkészítik arra, hogy a gazdákkal történő kontaktus időben a lehető legrövidebb legyen és a rövid idő alatt is megfelelő távolságot tudjanak tartani egymástól az emberek. Az elmúlt évben több mint 115 ezer kérelmet nyújtottak be kamarai meghatalmazással a gazdák, remélhetőleg a rendkívüli helyzet ellenére ez a szám az idén sem csökken majd.

Az Agrárminisztériumtól megtudtuk azt is, hogy az Európai Bizottság lehetőséget biztosít arra, hogy a koronavírus okozta nehézségek miatt a tagállamok egy hónappal kitolják a kérelmek beadásának határidejét, így május 15-től akár június 15-ig is meg lehet hosszabbítani ezt az időszakot. A tárca ugyanakkor közölte: hazánk egyelőre nem él a lehetőséggel, hiszen ez azt is jelentené, hogy a kérelmekhez kapcsolódó ellenőrzések is elhúzódnának, ami veszélyeztetné az előlegek októberi folyósítását.

A minisztérium ugyanakkor folyamatosan nyomon követi az eseményeket, s ha úgy ítélik meg, hogy mégis szükség van a határidők módosítására, arról az érintetteket időben értesítik majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.