IMF: javultak a globális gazdaság kilátásai

A globális gazdaság kilátásai jelentősen javultak az elmúlt hónapokban – mondta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője az 50. davosi Világgazdasági Forum pénteki zárónapján.

Forrás: MTI2020. 01. 24. 23:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Krisztalina Georgieva úgy fogalmazott, hogy „most januárban a globális gazdaság jobb helyzetben van, mint volt tavaly októberben, amikor az IMF éves közgyűlését tartották”.

Krisztalina Georgieva október óta a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatója, miután elődje, Christine Lagarde az Európai Központi Bank (EKB) élére került.

Az IMF vezetője emlékeztetett arra, hogy a szervezet az idei évre 3,3 százalékos, jövőre 3,4 százalékos globális gazdasági növekedéssel számol, ami javulás a tavalyi 2,9 százalékhoz viszonyítva.

Krisztalina Georgieva két okkal indokolta, hogy tavalyhoz képest miért javultak a kilátások. Egyrészt azért, mert az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás hatására enyhült a feszültség a globális kereskedelemben. Rámutatott arra, hogy a kereskedelmi korlátozások kockázata jelentősen visszafogta a beruházásokat. A másik tényező, ami a kedvező változásokhoz hozzájárul, az a jegybankok szinkronban hozott gazdasági növekedést élénkítő monetáris politikája volt.

Úgy vélte, „fantasztikus” az idei évre várt 3,3 százalékos globális gazdasági növekedés, ami „az igazat megvallva azonban még mindig szerénynek nevezhető”. Az IMF vezetője szerint a monetáris politika mellett a gazdasági bővülését olyan tényezőknek is serkenteniük kell, mint az agresszív fiskális politika vagy a szerkezeti reformok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.