India döntései az egész világra hatnak

A világranglistát a globális karbon­emisszió közel harmadával Kína vezeti, ezt követi az Egyesült Államok 15 százalékkal és a már említett EU, a negyedik helyen pedig India egyedül hét százalékért felelős.

2020. 01. 14. 13:41
Men walk in front of the India Gate shrouded in smog in New Delhi
A népes országban jelentős a szennyező, szénalapú áramtermelés Fotó: Adnan Abidi Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt év gyakori témája a globális felmelegedés megfékezését szolgáló javaslatoké és intézkedéseké volt úgy világszerte, mint Magyarországon. A magyar kormány a héten publikálja a frissített nemzeti energia- és klímatervét teljes terjedelmében, a dokumentumban a korábbi nyilatkozatok szerint ambiciózus, de észszerű célok szerepelnek. Ezek egyike, hogy a magyar gazdaság 2050-re elérje a klímasemlegességet, összhangban az Európai Unió céljaival. Sok kicsi sokra megy, de az EU, pláne hazánk, egyedül nem képes megmenteni a világot. Míg az unió tagállamai összesen az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának kilenc százalékáért, a magyar gazdaság mindössze 0,13 százalékáért felel. Az uniós szén-dioxid-kibocsátás egy százaléka róható fel Magyarországnak.

A világranglistát a globális karbon­emisszió közel harmadával Kína vezeti, ezt követi az Egyesült Államok 15 százalékkal és a már említett EU, a negyedik helyen pedig India egyedül hét százalékért felelős. Az utóbbi, 1,36 mil­liárd lakosú ázsiai országnak előbb meg kellett oldania, hogy mindenkihez eljusson a villamos energia, majd pedig azt, hogy annak forrása lehetőleg tiszta legyen. Az ország a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint szép fejlődést mutatott fel e téren, ami részben összefügg egy másik javuló kategóriával, az úgynevezett tiszta főzéssel. Sok helyütt jellemző ugyanis, hogy a lakosok az ételüket a szabad tűzön készítik el, a szokás okozta beltéri légszennyezés elsősorban a nők és a gyerekek egészségét károsítja. Az indiai kormány a gázpalackos főzést ösztönzi, az elmúlt években csaknem nyolcvanmillió háztartás tért át erre a főzési módra, a vezetékes földgázszolgáltatás kiépítésével együtt pedig az otthonok 98 százalékában ma már tisztább energiával főzhetnek.

A népes országban jelentős a szennyező, szénalapú áramtermelés
Fotó: Reuters

Jó eredményeket értek el Indiában az áramszolgáltatás terjesztésében is. A kormány a „háztáji” napelemek telepítését is ösztönzi, utóbbi a tiszta főzés mellett a háztartásokban előforduló akkumulátorok töltését is megkönnyíti. Mintegy 700 millió ember otthonába vezették be 2010 és 2018 között az áramot, és míg negyedszázada a lakosság fele nem használta a villamos energiát, ma már közel százszázalékos a szolgáltatás lefedettsége. Ennek eredményeként viszont 2040-re az ország áramigénye a mainak háromszorosára ugorhat (összes energiaigénye pedig duplázódás előtt áll). Vagyis kulcsfontosságú, hogy az országnak az energiaellátásban meghozandó döntései a klímasemlegesség irányába mutassanak. Ahogyan Fatih Birol, az IEA főigazgatója fogalmazott: India döntései nemcsak az állampolgárai, hanem az egész bolygó jövőjére nézve meghatározók lesznek. Jelenleg az Indiában előállított áram negyede származik megújuló forrásból, víz-, nap- és szélerőművek termeléséből. Ez ma mintegy 80 gigawattot tesz ki, de 2022-re várhatóan 175-re nőhet a zöldkapacitás, a távolabbi jövőben pedig akár 450-re. A nagy lendülethez értelemszerűen sok pénz szükséges, illetve elengedhetetlen az említett időjárás-alapú ­megújuló technológiák megfelelő megközelítése – hívta fel a figyelmet a főigazgató a Hindustan Timesnak írt véleménycikkében, a megoldások viszonylagos megbízhatatlanságára utalva.

Ahogyan eddig is, várhatóan még sokáig a szénalapú áramtermelés lesz a meghatározó az országban, ez jelenleg hatvan százalék körüli, 196 ezer MW. Emellett alig hétezer MW nukleáris, szén-dioxid-kibocsátás nélkül termelő kapacitást működtet hét erőműben, de további öt atomerőmű építését tervezi India, amellyel valamelyest növekedhet az összes áramtermelésben képviselt kétszázalékos részarány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.