A Tesla ismét csökkenti az egyik luxusautójának az árát

Nem sok időt hagy a Tesla az újabb és újabb meglepő bejelentések között: most egyik luxustípusa, a Model S lesz olcsóbb, rövid időn belül már másodszor. A befektetők elégedettek: már látják, hogy az elektromos autók ára véges időn belül olcsóbb lehet, mint a belsőégésűeké, és a Tesla piacvezető maradhat a szegmensben.

2020. 10. 15. 16:30
Visitors inspect Tesla electric cars at Brussels Motor Show
A 2019-es év negyedik negyedévében csaknem húszezer Model S és Model X készült Fotó: Francois Lenoir Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elon Musk bejelentette, hogy rövid időn belül másodszor csökkenti a Model S típusú autó árát, így a legolcsóbb változat ára hetvenezer dollár alá csökken, egész pontosan 69 420 dollárra. A típust mint luxusautót 2012 óta gyártja a cég, és miután ma már az olcsóbb modellekből sokkal többet értékesít, ez az árcsökkenés már csak kismértékben befolyásolja a cég árbevételét.

A gyártási költségek a régi modellek esetében dinamikusan csökkennek, mivel esetükben a beruházási igény minimális, ugyanakkor a felhasznált akkumulátorok előállítása egyre olcsóbb.

Az időzítésben több tényező is szerepet játszhat. Egyrészt a cég nemrég jelentette be, hogy néhány év múlva 25 ezer dollár alatti, széles vásárlóközönség által elérhető árú autót fog piacra dobni, és a mostani lépéssel hitelesebbé tehető ez az ígéret. Sokan még mindig kételkednek, hogy belátható időn belül az elektromos autók ára elérheti, sőt, alulmúlhatja a hasonló paraméterekkel rendelkező belsőégésűek árát, ugyanakkor az időről időre megvalósuló árcsökkenés a meglévő modellek esetében, valamint az egyre olcsóbb új típusok megjelenése reményt ad a leendő autóvásárlóknak és különösen a részvényeseknek.

A 2019-es év negyedik negyedévében csaknem húszezer Model S és Model X készült
Fotó: Reuters

Másik szempont lehet a konkurencia megjelenése: a Tesla ugyan piacvezető az elektromos autó iparágában, de pontosan tudja, hogy mind a hagyományos autógyártók, mind az esetleges új résztvevők beszállnak a versenybe. Szerdán egy viszonylag új kaliforniai cég, a Lucid Motors bejelentette, hogy egy, a Model S-hez hasonló típust 77 400 dollárért fog adni, de mivel ebből lejön a 7500 dolláros állami kedvezmény, az autó tényleges fogyasztói ára 69 900 dollár lesz. A típus még nem kapható: a gyártó 2022-re ígéri, mindenesetre a Tesla biztos, ami biztos, máris olcsóbban adja a várakozás nélkül vihető Model S típust.

A részvényesek, úgy tűnik, továbbra is bíznak a Tesla terveinek megvalósulásában, köztük abban, hogy a cég valóban a világ legnagyobb autógyártójává válhat, akár évi 20 millió jármű eladással. A részvény árfolyama mindenesetre már ezt a várakozást tükrözi: a cég tőzsdei értéke a legmagasabb az autógyártók között, miközben még csak jövőre érheti el az egymillió darabos értékesítést, szemben a legnagyobb gyártók 5-10 milliós adataival.

A Tesla részvénye az elmúlt egy év alatt kilencszeresére emelkedett, és noha többször volt az árban heves visszaesés, mindig újra megjelentek a vevők. A mostani 450-460 dollárnál csak rövid ideig, néhány napig volt magasabb az ár augusztus végén, vagyis a nagy éves árfolyamnyereséget stabilan tartja a papír.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.