Jogszabályi felülvizsgálat a családok védelmére

Szakmai szervezetek bevonásával elkészült az építésgazdaság stratégiája, amely várhatóan még ebben a hónapban a kormány asztalára kerül — derült ki a Construma kiállítás tegnapi megnyitóján. Ebben egyebek mellett az építőipari megrendelésállomány tervezhetősége, valamint a családok védelme érdekében történő jogszabályi felülvizsgálat is szerepet kapott.

2019. 04. 04. 11:30
null
Egy korábbi Construma kiállítás. Nehéz lesz behozni az első fél év kiesését Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Konferenciákkal és díjak átadásával megnyílt tegnap a 38. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítás, amely ma és holnap szakmai programokkal várja az érdeklődőket, a hét végén pedig a nagyközönség előtt is kitárulnak a kapui.

– Ahhoz, hogy az építésgazdaság képes legyen teljesíteni a megrendeléseit, az elmúlt két év eredményeit kell megismételnie a következő öt évben – jelentette ki a megnyitón György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára, aki bejelentette, hogy szakmai szervezetek bevonásával elkészítették az építésgazdaság stratégiáját. Erről a kormány várhatóan még áprilisban tárgyal.

Az előkészítésben nagy szerepet játszó Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) a kiállítás keretében megrendezett konferenciáján György László arról beszélt, hogy a stratégiában minden érintett szereplő tudása benne van a bányászattól az alapanyaggyártókon át a tervezőkig, kivitelezőkig és fejlesztőkig. Az államtitkár jelezte: 2018 és 2023 között az ágazatnak úgy van 25 ezermilliárd forintos megrendelésállománya, hogy ebben például nincs benne a növekvő igény a lakásfelújításra.

Hamarosan tető alá hozzák az építésgazdasági stratégiát
Fotó: Havran Zoltán

György László a stratégiából csak néhány nagy témakört ismertetett. Része a piacteremtés, annak kidolgozása, hogy az állam miként tud hozzájárulni a kiszámítható, tervezhető megrendelésállományhoz. Az építőipari cégek technológiai korszerűsítését és hatékonyságnövelését támogató program 2019-re és 2020-ra előirányzott újabb hat-hatmilliárd forintját szavai szerint növelni szeretnék. A szakképzés új alapokra helyezésével az értékláncszemlélet kialakítása is fontos. György László annak megteremtését is kiemelte, hogy a nyersanyagok kitermelése és az építőanyagok rendelkezésre állása folyamatosan biztosított legyen. Mindemellett a jogszabályok felülvizsgálatát tervezik a családok védelme érdekében, a felelősségi körök tisztázására.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke előadásában kifejtette: noha az ágazatban jelentősen megnőtt a munkavállalói létszám, az újak többségének „finoman fogalmazva korábban semmi köze nem volt az építőiparhoz”. Mint mondta, a lakásügy területén jó irányba indultak el a folyamatok, azonban sürgetőnek nevezte a felújítások ösztönzését áfa-visszatérítéssel. Koji László szerint ezen a területen tevékenykedik a legtöbb kókler. Ráadásul a felújítások hetven százalékánál nem kötnek írásbeli szerződést, így évente mintegy nyolcvanmilliárd forint forgalmi adó nem jelenik meg a költségvetésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.