Jöhet a globális fellendülés

Végre optimista elemzés látott napvilágot a jövő évi világgazdasági folyamatokat illetően, ez pedig jó hír a magyar gazdaságnak is. A most megjelent magyar külkereskedelmi adatok is kedvezők lettek, az exporttöbblet csökkenése lelassult, sőt havonta már jelentős növekedés mutatkozik.

Fellegi Tamás Péter
2019. 12. 10. 9:27
Clouds over the Federal Reserve in Washington
A jegybankok, köztük az amerikai Fed is, gyorsan reagáltak a lassulásra Fotó: Kevin Lamarque Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világgazdaság lassulására vonatkozó számtalan pesszimista előrejelzés után az utóbbi időben már biztatóbbak is érkeztek, most pedig a UBS elemzői jelentették meg becslésüket, miszerint a jövő év második felében, de különösen az utolsó negyedévben az átmeneti lassulás után már kifejezetten fellendülés kezdődhet. Ezt arra alapozzák, hogy már jelenleg sem olyan rossz a helyzet, mint amire korábban számítottak: recessziónak nyoma sincs, legfeljebb néhány fejlett európai gazdaságban lelassul a növekedés.

A jegybankok ugyanakkor gyorsan reagáltak, a monetáris politika támogató, és ennek máris mutatkozik a világgazdaságra gyakorolt hatása. A tavaly még szigorításra készülő Európai Központi Bank (EKB) és a kamatemelési ciklust már korábban elkezdő amerikai Fed teljes fordulatot hajtott végre, és ismét elárasztották pénzzel a világot, és bár ennek egy része a tőzsdékre vándorol, ahol újabb és újabb árfolyamcsúcsok születnek, egyúttal a gazdaságot is élénkíti annyira, hogy ismét a növekedés vegye át a szerepet.

A jegybankok, köztük az amerikai Fed is, gyorsan reagáltak a lassulásra
Fotó: Reuters

Az elemzők arra is számítanak, hogy az amerikai–kínai kereskedelmi feszültségek enyhülni fognak, még ha most állandóan el is akad a folyamat. Véleményük szerint rövidesen létrejön egy korlátozott megegyezés, amit első fázisnak is szoktak nevezni, míg a második fázis, a teljes megegyezés a jövő évi amerikai elnökválasztás utánra húzódhat, mivel Kína kivárja, hogy Donald Trump marad-e az amerikai elnök. A szakemberek szerint egy korlátozott egyezmény már önmagában sokat lendítene a világgazdaságon.

A magyar gazdaság továbbra sem érzi érdemben a külső lassulást, amit az is mutat, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által tegnap közzétett októberi adatok szerint továbbra is kedvező a külkereskedelmi mérleg, jelentős az exporttöbblet. Az export euróban számított értéke 6,7 százalékkal nőtt, miközben az importé csak 3,6 százalékkal bővült az egy évvel korábbi adathoz képest, így a termék-külkereskedelmi egyenleg 300 millió euróval javult.

Január és október között a teljes export közel 92 milliárd euró volt, míg az import 87,6 milliárd, a többlet így 4,4 milliárd euró lett, míg tavaly ugyanez az adat 4,7 milliárd volt. Jó esély mutatkozik jelenleg arra, hogy ha a nemzetközi környezet jövőre valóban kedvezőbb lesz, a magyar exporttöbblet ismét növekedhet ráadásul ezt az is segíti, hogy várhatóan rövidesen sok exportra termelő beruházás fordul majd „termőre”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.