Jól mennek a részvényalapok

Szép haszonra tettek szert az elmúlt évben azok a befektetők, akik kihasználták a részvényárak nem kis mértékben a tőzsdék szárnyalásának köszönhető emelkedését. A piac mozgatóereje az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed volt, amely 2018-ban az amerikai gazdaságban mutatkozó kisebb túlfűtöttség miatt szigorított, ami ki is váltott az év végén egy komolyabb tőzsdei visszaesést.

Fellegi Tamás Péter
2020. 02. 07. 9:27
null
Miután a kamatok továbbra is alacsonyak, nincs alternatívája a céges papíroknak Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó évet tud maga mögött a CIB Alapkezelő, annak ellenére, hogy a MÁP Plusz nyári elindulása komoly kihívás elé állította az alapkezelőket – hangzott el az alapkezelő sajtóreggelijén. Ráadásul a CIB Alapkezelőnél kissé nagyobb hatást is gyakorolt a szuperállampapír megjelenése, mint az alapkezelők többségénél, ennek oka, hogy a CIB inkább konzervatívabb befektetési politikát folytat, kisebb kockázatvállalással. Végül azért sikerült felvenni a versenyt a magas hozamú lakossági állampapírral, hogy nagyon jó volt a piac, a részvények remekül teljesítettek, ha nem lett volna ekkora szárnyalás a tőzsdéken, nehéz lett volna ezt az eredményt elérni.

A múlt év piaci tendenciáit illetően elhangzott: az amerikai S&P 500 index kétszer akkorát emelkedett, mint a BUX, jóllehet a BUX 18 százalékos teljesítménye is igen szép. Tény, hogy 2018 végén óriási esés volt a piacokon, főleg Amerikában, így a 36 százalék egy részét annak korrekciójának tekinthetjük.

Hajdu Egon, a CIB Alapkezelő befektetési igazgatója elmondta, hogy a piac mozgatóereje az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed volt, amely 2018-ban az amerikai gazdaságban mutatkozó kisebb túlfűtöttség miatt szigorított, ami okozott is az év végén egy komolyabb tőzsdei visszaesést. Tavaly a Fed már lazításra váltott, háromszor is kamatot csökkentett, ráadásul beszüntette az úgynevezett eszközvásárlási programban a piacra bocsátott ­extra pénz visszavonását. Így sokkal lazábbak lettek a monetáris kondíciók: a befektetők a részvénypiacok felé fordultak, ahol a tavalyi év eleje óta szinte töretlen az emelkedés. Az alapkezelőnél az idei évben is laza jegybanki monetáris politikára számítanak, egyúttal bíznak abban, hogy az Egyesült Államokban folytatódik a gazdasági növekedés, ugyanakkor továbbra sem lesz inflációs nyomás.

Miután a kamatok továbbra is alacsonyak, nincs alternatívája a céges papíroknak
Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon

Ami az európai gazdasági kilátásokat illeti: a német gazdaságban kétszer akkora a feldolgozóipar súlya, mint az USA-ban, ezért ennek lassulása komolyabb hatással járt, de most már arra utalnak a jelek, hogy a német feldolgozóipar helyzete javulást mutat. Euró­pában most már az is döntő tényező, hogy a környezetvédelmi szempont előrekerült a prioritások között. Kínát illetően arra számítottak, hogy ismét a fogyasztás lesz a gazdasági növekedés húzóereje, ez most átmenetileg bizonytalanná vált a koronavírus miatt. Összességében a CIB Alapkezelőnél kedvezőnek ítélik az idei várható világgazdasági helyzetet, néhány kockázattal, mint az amerikai elnökválasztás, a geopolitikai feszültségek, a koronavírus vagy a brit–EU kereskedelmi megállapodás elmaradása. Mindezek mellett a részvénypiacoktól további emelkedést várnak, és miután a kamatok továbbra is rendkívül alacsonyak a fejlett világban, nincs alternatívája a részvénybefektetésnek.

Komm Tibor, a CIB Alapkezelő elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a MÁP Plusz megjelenése eleinte a CIB alapjaiban is a kezelt vagyon csökkenését okozza, azonban az elért jó eredmény hatására az év utolsó hónapjaiban már ismét beáramlást tapasztaltak. Kiemelte, hogy aki maradt a CIB részvényeket tartalmazó alapjainál, és nem váltott MÁP Pluszra, sokkal nagyobb hozamot ért el.

A Magyar Nemzet kérdésére, vajon a forint leértékelődése miatt nem ­nőtt-e a devizában befektető alapok kereslete, azt a választ kaptuk: a prémium és privát banki ügyfeleknél látszik ilyen trend, de egyelőre az euró erősödéséből profitáltak. Vélhetően szélesebb körben akkor nő az euróban, dollárban befektető alapok iránti érdeklődés, ha tartós marad a forint gyengülő trendje.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.