Júniustól jobban megéri állampapírt vásárolni

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a Pénzügyminisztérium kedden benyújtott javaslatát, június elsejétől még inkább megéri állampapírt vásárolni, mivel az azt követően kibocsátott lakossági állampapírok kamata után nem kell majd adót fizetni – közölte a Pénzügyminisztérium szerdán az MTI-vel.

Forrás: MTI2019. 03. 13. 15:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közleményben kiemelték: a javaslat elfogadása esetén a magánszemélyek a bankszámlaköltségeken is sokat spórolhatnak, hiszen jelentősen csökken a pénzügyi tranzakciós illeték mértéke.

Lakossági átutalások esetén a pénzintézetek ügyfelenként évi 800 forinttal letudhatják a tranzakciós illetékfizetési kötelezettségüket – ismertették. Abban az esetben, ha a magánszemélynek az adott évben nincs egyetlenegy 20 ezer forint feletti átutalása sem, akkor a 800 forintos illetékfizetési kötelezettség alól is mentesül a pénzintézet – tették hozzá.

A könnyítések összességesében akár 27 milliárd forintot is hagyhatnak a magánszemélyeknél – összegezte a PM.

A minisztérium célja a módosításokkal a megtakarításra ösztönzés és a pénzügyi tudatosság növelése mellett a lakossági állampapír-állomány megduplázása, a benyújtott törvényjavaslat ennek előkészítését segíti elő.

A magyar személyi jövedelemadó a maga 15 százalékával a harmadik legalacsonyabb mértékű az Európai Unióban, mégis nagy könnyebbséget jelent majd, hogy nem számít jövedelemnek az állampapír utáni kamatjövedelem – hívta fel a figyelmet a minisztérium. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kamat teljes összege a magánszemélynél marad – tették hozzá.

A PM közölte: a törvényjavaslat előkészíti továbbá azt is, hogy az étel- és az italautomaták mintájára más automatákat is bekössenek az adóhivatalhoz, s ezzel megkezdődik a teljes automata-piac kifehérítése, amely a szektor tisztességes szereplőinek védelme mellett több százmilliós bevételt hozhat az államkasszának is.

Az automatásoknak – így például a parkolóautomaták üzemeltetőinek – be kell majd jelenteniük a leglényegesebb adatokat az adóhivatalhoz – fejtették ki.

A tárca szerint már önmagában a regisztráció is jelentős többletbevételt hozhat, hiszen így még több kontrolladat áll az adóhivatal kockázatelemzőinek rendelkezésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.