Kedvező változásokat is hozott a Covid az építkezéseken

A járványhelyzet megszűntével hullámszerű növekedésben bizakodnak az építőipar szereplői egy friss felmérés szerint. A vállalkozások számítanak a munkájukat más ágazatban elveszítőkre is. A megrendelők pénzügyi fegyelme viszont romlott a Covid idején.

2021. 05. 08. 19:40
null
A cégek bíznak benne, hogy lesz bőven megrendelésük a közeljövőben Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvezően látják a foglalkoztatási lehetőségeket az építőipari vállalkozások, amelyek számítanak a munkájukat más ágazatban elveszítőkre is – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), amely tagvállalatai körében végzett munkaerőpiaci helyzetfelmérést. A járványhelyzet hozzájárult a szakmunkás- és mérnöki teljesítmények felértékelődéséhez – jelezte lapunknak az ÉVOSZ, hozzátéve ugyanakkor, hogy a cégek a mérnöki foglalkoztatás területén rövid távon nem reménykednek javulásban.

A legtöbb vállalkozás azonban bízik a folyamatos munkavégzés lehetőségében:

a járványhelyzet megszűntével hullámszerű növekedésre számítanak a megrendelésekben.

Az építőipari cégek bíznak benne, hogy lesz bőven megrendelésük a közeljövőben
Fotó: Havran Zoltán

A cégek azzal számolnak, hogy az előkészített, de eddig el nem indított magánberuházásokból és az újabb megrendelésekből is lesznek munkák. Középtávon az építési piac folyamatos bővülésével számolnak, a lakásépítések felpörgésével pedig arra, hogy

2023-ra elérhető az évi 30-35 ezernyi új lakás átadása és az évenkénti 250 ezer lakás felújítása.

A megkérdezett vállalkozások szerint a Covid a piaci nehézségek ellenére esélyt jelent a megújulásra is. Felgyorsult például a külföldi innovációs gyakorlatok adaptálása, teret nyert az informatikai eszközök használata, javult az irányítás, a munkaszervezés hatékonysága. Mint azonban a szakszövetség megjegyezte,

e folyamatoknak az építésgazdasági lánc működését jellemző bizalmatlanság és együttműködési készség korlátokat szab.

Csok és otthonfelújítás

Átmeneti visszaesést tapasztaltak az építőipari szakemberek az első negyedévben a Mapei Kft. 350 szakember megkérdezésével készült online felmérése szerint. A válaszadók kétharmada ugyanakkor rendelkezik csokot vagy otthonfelújítási támogatást felhasználó megrendeléssel. Ezek a megbízások a megrendelésállomány 18 százalékát teszik ki.

A cégek arról is beszámoltak, hogy romlott a megrendelők pénzügyi fizetési fegyelme, ami leginkább a kifizetési lánc végén pénzükre várakozó vállalkozókat sújtja. A késedelmes fizetések száma nyolc százalékra növekedett, a járványhelyzet eredményeként fokozatosan növekszik a lánctartozásba kerülő összeg értéke.

A Covid miatt kialakult helyzet ráadásul számos létesítmény kivitelezési idejét megnövelte. Ez különösen az épületépítéseknél, azokon belül is az összetett, több szakma együttes teljesítését és sok élőmunkát igénylő lakásépítéseknél és irodafejlesztéseknél figyelhetők meg határidőcsúszások. A felmérésből kiderült az is, hogy a megvalósítási költségirányzatok jellemzően tarthatók voltak az év elejéig.

Ez év áprilisától azonban a kivitelezők jelentős építőanyagár-emelkedéseket tapasztalnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.