Kevés lesz a munkaerő karácsony előtt

Napirendre került a kereskedelemben az évek óta jellemző munkaerőhiány problémája: az év végi bevásárlási szezon közeledtével a web­áruházak sorra adják fel álláshirdetéseiket, míg a láncoknál most is gondok vannak a munkaszervezéssel — hívták fel lapunk figyelmét szakszervezeti körökből. Iparági előrejelzések szerint a szükségesnél kevesebb dolgozóval a csúcsidőszakban hosszabb vásárlási idővel kell számolni, valamint arra, hogy szakképzett eladó híján akadozni fog a kiszolgálás a boltokban és az internetes piacon. Feltehetően mintegy 1200 milliárd forintot hagynak a családok a boltokban a karácsony előtti hetekben.

2019. 10. 29. 5:45
null
Árufeltöltés egy budapesti szupermarketben. A kiskereskedelemben túlhajszolt a legtöbb dolgozó Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nagy erőkkel keresik a webáruházak a szezonális munkaerőt a november közepén berobbanó év végi bevásárlási roham idejére. Egyre több internetes kereskedő hirdetéseiben olvasható, hogy a hátralévő hetekben plusz munkaerőre van szükség a raktározás, a logisztika és az ügyfélszolgálat területén.

A legtöbb hirdetés vonzó, rugalmas munkahelyet és csapatot, de megfeszített munkavégzést kínál az ünnepi időszakra, az alapbéreket nettó 200 ezer forint körül kínálják az e-kereskedők.

Árufeltöltés egy budapesti szupermarketben. A kiskereskedelemben túlhajszolt a legtöbb dolgozó
Fotó: Éberling András

A hagyományos üzleteket megelőzve az internetes áruházakban az évek óta novemberben tartott black friday, azaz fekete péntek akciós napokkal hamarosan idén is útjára indul a december végéig tartó karácsonyi ajándékvásárlási láz, ami a piac számára az év legerősebb forgalmát hozza.

Becslések szerint a teljes hazai kereskedelemben az év utolsó hónapjában legalább plusz 1200 milliárd forintot hagynak majd a családok a novemberi költéssel szemben.

– Ebben az évben is érezhetően hiá­nyoztak a dolgozók a boltokból, és ahogy közeledik az év vége, az áruházláncok munkavállalói egyre több aggodalomra okot adó jelenségről számolnak be – mondta a Magyar Nemzetnek Bubenkó Csaba. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint idén már nem csupán a kiemelt időszakokban, hanem kisebb hullámzásokkal hónapról hónapra magas volt a bolti forgalom, az eddigi munkaerő-állomány pedig a cégek béremelései ellenére sem nőtt számottevően.

– A dolgozók általánosan agyonhajszoltak a pultok mögött, a raktárakban, a pénztárakban, és a szakképzetlen alkalmi munkavállalók nyári turnusa után félnek, hogy milyen év végi szezon vár rájuk – fogalmazott Bubenkó Csaba.

Mint mondta, akad olyan lánc, ahol ott tartanak az előírt éves túlórakeretüket már felhasználó munkavállalók, hogy más cégek friss állásajánlatait összehasonlítva igyekeznek eldönteni, decemberben hol kaphatják a legtöbb pluszpénzt és -juttatást, hol tudnak kalkulálni a szabadnapjaikkal, mert a munkaidő-beosztással is komoly gondok vannak.

A formálódó év végi káoszt mutatja, hogy az egyik vállalatnál a fizikai dolgozók jellemzően már nem tudják meg legalább a munkavégzés előtt négy nappal, hogy az adott héten melyik nap milyen műszakban lesznek beosztva, sőt azt sem, hogy a lánc melyik üzletében kell ­dolgozniuk. Erről csupán az előző napon SMS-ben vagy telefonon kapnak értesítést.

– Kiszállítási problémák is vannak: nincs elég gépkocsivezető és logisztikai munkatárs a láncoknál, akik pedig vannak, azok is fáradtak. Többen aggódva állnak a következő időszak elé, ha nem lépnek érdemben a munkaadók.

Van olyan cég, ahol további béremeléssel, kedvező juttatási csomagokkal, munkavállalói programokkal igyekeznek megtartani és megszerezni a dolgozókat az üzletekbe, de úgy tűnik, ez már nem bizonyul elegendő vonzerőnek a más nemzetgazdasági területeken kínált álláslehetőségekhez viszonyítva – fogalmazott a szakszervezet vezetője.

Emiatt maguk a piaci szereplők sem zárják ki, hogy az idei bőséges ünnepi költekezés során a családoknak szinte minden termékkör és boltfajta esetében fel kell készülniük a szokásos tumultuson túl is a hosszabb sorban állásra, várakozásra – elsősorban a munkaerőhiány miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.