Kiterjeszti programját az EKB

Rendkívüli eszközvásárlási programjának kiterjesztéséről döntött az Európai Központi Bank, miután a válság jobban elhúzódik, mint eredetileg gondolták. A ­pia­cok üdvözölték a lépést: erősödött az euró, és nagyot csökkent az olasz, a spanyol és a portugál tízéves államkötvényhozam.

Fellegi Tamás Péter
2020. 06. 05. 6:39
European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde gestures during a news conference on the outcome of the meeting of the Governing Council, in Frankfurt
Üdvözölték a piacok az Európai Központi Bank elnökének bejelentését Fotó: REUTERS/Kai Pfaffenbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eurózóna jegybankja még már­ciusban, a válság kezdetén döntött úgy, hogy rendkívüli eszközvásárlási programot hirdet 750 milliárd euró értékben, hogy megsegítse a zóna országainak államkötvénypiacait. A programot eredetileg az idei év végéig tervezték, most azonban úgy döntöttek, hogy megnövelik az összegét 600 milliárd euróval, határidejét pedig fél évvel, jövő év június végéig meghosszabbítják, mivel a koronavírus-járvány hatásai mélyebbek és jobban elhúzódnak, mint azt márciusban feltételezték. Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Christine Lagarde azt is bejelentette, hogy a megvásárolt kötvények közül a 2022 vége előtt lejárókat meghosszabbítják, azaz a program leépítése addig nem kezdődik meg.

Minderre indoklásuk szerint azért van szükség, mert a válságkezelés során a tagállamok költségvetési hiányai átmenetileg megnőnek, ezeket többlet-kötvénykibocsátásokkal kell finanszírozni, és az EKB nem szeretné, ha emiatt megnövekednének a kötvényekre fizetendő kamatok, hisz ez extra terhet róna a költségvetésekre.

Az erősebb tagállamokat, melyek tízéves kötvényei negatív hozam ­mellett forognak, ez alig érinti, ellenben az erősen eladósodott Olaszországot és ­kisebb mértékben Spanyolországot már inkább. Az EKB keddi adatai szerint áprilisban 116, májusban 103 milliárd dollár értékben vásároltak kötvényeket, ebből viszonylag jelentős tételt tett ki az olasz kötvények vásárlása, amivel el is érte az EKB azt a deklarált célt, hogy a tagállamok kötvényhozamai közötti különbség ne legyen túl nagy. Míg márciusban az olasz tízéves kötvények hozama 2,38 százalékig ugrott fel, a hét elejéig 1,52 százalékig csökkent, majd a tegnapi bejelentés után már csak 1,41 volt az érték. A spanyol és a portugál hozamok ugyancsak jelentősen csökkentek, és már igen alacsony, 0,5 százalék körüli értéken vannak.

Az EKB programja során vállalati kötvényeket is vásárolt, jóllehet ezeket lényegesen kisebb mennyiségben, ­ezzel az volt a fő cél, hogy a márciusban lefagyott kötvénypiac megnyugodjon és újrainduljon – ez végül viszonylag hamar bekövetkezett.

 

Üdvözölték a piacok az Európai Központi Bank elnökének bejelentését
Fotó: REUTERS/Kai Pfaffenbach

A tegnapi döntést a piacok elégedetten fogadták, az euró csaknem 1,13-ig erősödött a dollárhoz képest. Az élénkítő program kiterjesztését és meghosszabbítását elemzők általában úgy értékelik, hogy az EKB az észszerűség keretein belül mindent megtesz azért, hogy a válság kedvezőtlen hatásait minimálisra csökkentse.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.