Kulcsszerepben a beruházások és a fogyasztás

A fogyasztói, valamint a beruházási keresletet növelő elemek a gazdasági bővülés motorját képezik.

Horváth Éva
2020. 07. 03. 16:54

A fogyasztói, valamint a beruházási keresletet növelő elemek a gazdasági bővülés motorját képezik.

Hasonlóan számol a makrogazdaság várható alakulásával Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, mint a kormány – reagált a szakértő a Magyar Nemzet megkeresésére a 2021. évi költségvetés elfogadása apropóján. A jövő esztendőre szóló büdzsé 4,8 százalékos gazdasági növekedést, GDP-arányosan 2,9 százalékos államháztartási hiányt és háromszázalékos inflációt feltételezve készült. A hitelintézet prognózisában ötszázalékos bővülés és 3,7 százalékos infláció szerepel, a deficitet három százalék körülire teszik. Török Zoltán szerint ugyanakkor kalkulálni kell egy vészforgatókönyvvel is, a járvány második hullámával, illetve annak a gazdaságot érintő, esetleges újabb hatásaival.

Nagy a valószínűsége annak is – fűzte hozzá –, hogy éppen emiatt az Európai Unióban jövőre is engedékenyek lesznek a három százaléknál magasabb államháztartási hiányt meghaladó országokkal, és nem indítanak majd eljárást a renitensekkel szemben.

A 2021-es büdzsé meghatározó jellemzőjeként emelte ki ugyanakkor a szakember a fogyasztói, valamint a beruházási keresletet növelő elemeket, amelyek a gazdasági bővülés motorját képezik. Közülük is főként az utóbbi hangsúlyos, amelyben jelentős szerepet kapnak az állami beruházások. A jövő évi költségvetés középpontjában a gazdaság újraindítása áll, amelynek kiemelt eleme még a munkahelyek megvédése és új munkahelyek létrejöttének támogatása.

Az szinte már alapvetés, hogy a járványnak lesz egy második hulláma, azt azonban nem lehet tudni, mikor. A legtöbben, így a Raiffeisen Bank is úgy becsüli, hogy amennyiben a második negyedéves mélypont után mostantól megindul a gazdaság növekedése, egy őszi, újabb koronavírus-támadást már a tavasziaktól eltérő módszerekkel lehet majd tompítani, és nem okoz akkora zuhanást, mint a március–májusi időszakban. A járvány terjedésének jelenlegi tempóját látva azonban az is meglehet, hogy az újabb hullám nem fog várni őszig – fogalmazott Török Zoltán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.