Lassult a földárak emelkedése

Tavaly tovább emelkedett a termőföldek ára, ám az elmúlt évekhez képest – 2015 óta először – már az előző évinél kisebb mértékben, de a forgalom nem esett vissza.

Nagy Kristóf
2019. 06. 02. 6:45
null
MAGYARI_TEMP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly tovább emelkedett a termőföldek ára, ám az elmúlt évekhez képest – 2015 óta először – már az előző évinél kisebb mértékben, de a forgalom nem esett vissza. Egy hektár szántóföld átlagosan 1,46 millió forintba került tavaly az első háromnegyed évben – olvasható a Takarékbank elemzésében. Ez hat százalékkal haladja meg a 2017-es átlagárat, míg a korábbi években évente tíz százalékkal többért sikerült értékesíteniük a gazdáknak.

A különböző művelési ágak közül a 2018. január és szeptember közötti időszakban szinte minden régióban a legdrágábbnak a szőlőterületek vagy a gyümölcsösök számítottak, míg a legkevesebbet az erdő, illetve fásított területekért kellett fizetni. Ez utóbbi alól kivételt képezett a Nyugat-Dunántúl és az Észak-Alföld, ahol a gyep, a rét és a legelő művelési ágba tartozó földterületek egy kicsivel alacsonyabb áron keltek el a tavalyi év első három negyedévében.

Január közepe óta már a helyi földbizottságok mérlegelik a föld adásvételek szabályosságát, a szerződés vizsgálatának folyamatából kikerültek az önkormányzatok. A földbizottságok által meghozott döntést a bíróságok sem változtathatják meg, ugyanakkor új eljárást kezdeményezhetnek.

Szintén az idei évtől a törvény már erdőnek nem minősülő földeknél megjelöl egy húszéves időszakot, amelyre meg kell határozni a jövedelemteremtő képességet, s ez befolyásolja a terület értékét is. A megtérülés kiszámításához – a piaci körülmények természetes változása és a technológiai fejlődés miatt – ezen időszakra egy értékkövetési módszertant is meg kell jelölni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.