Magyarországnak kedvezhet a járvány utáni helyzet

A járvány megfékezése mellett az unión belül fontos lenne a korlátozások enyhítésének összehangolása.

2020. 04. 24. 18:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány megfékezésével párhuzamosan az Európai Unió tagállamaiban fontos lenne a korlátozások enyhítésének összehangolása. Azonban ez nem egyszerű feladat, hiszen még Németország tartományai között is sok vita folyik arról, hogy milyen ütemben nyissák meg a gazdaságukat – jelentette ki Terták Elemér, a Global Legal Entity Identifier Foundation igazgatóságának tagja a Hungarian Business Leaders Forum Újraindítás/Reboot című online-konferenciáján.

Cséfalvay Zoltán, a Joint Research Centre of the European Commission vezető kutatója – aki a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkári tisztségét töltötte be 2010–2014 között – úgy vélte, a Marshall-tervhez fogható átfogó programra is szükség lesz. – Ezenkívül az egyes országoknak egyensúlyoznia kell a járványgörbe ellaposítása és a hosszú távú gazdasági kockázatok között. Bár nagyon fontos, hogy ne terheljék túl az egészségügyi ellátórendszereket, Spanyolországban hamarosan 20 százalékos lehet a munkanélküliség, ami szintén sok személyes tragédiához vezethet – fogalmazott.

A fejlett európai és amerikai államoknak megoldást kell találniuk, hogy milyen termelési folyamatokat képesek visszatelepíteni a területükre, vagy a földrajzilag közelebb eső országokba. Mint mondta, térségünk is profitálhat ebből a folyamatból, ám ehhez a robotika területén a jelenleginél magasabb szintű innovációra és hangsúlyosabb kutatás-fejlesztésre volna szükség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.