Már a járvány előtt olcsóbbak lettek a panelek

Ahogy az ingatlanpiac felfutó időszakában a panellakások drágulnak a leghamarabb, úgy változó időszakban is ezek ára esik először. Az idei, még főleg a veszélyhelyzet előtti időszak adásvételei alapján több fővárosi lakótelepen csökkenésnek indultak az árak.

2020. 04. 27. 10:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már 2019 második felében megállt az ingatlanok, azon belül is elsősorban a panellakások áremelkedése. Az egyik legnagyobb közvetítőcég, a Duna House az év utolsó negyedévére összességében mind Budapesten, mind a keleti és a nyugati országrészben némi csökkenést mért az árakban. A hálózat most az elmúlt időszak friss adásvételeit vizsgálva arra jutott, hogy a panellakások évekig tartó kiugró drágulása valóban megállt, igaz, helyszínenként nagyon eltérő képet mutatnak a fővárosi panelárak.

Még, alapvetően a koronavírus-járvány előtti adásvételeket vizsgálva idén valamelyest tovább drágultak Gazdagrét, Káposztásmegyer és Óhegy panellakásai. Ugyanakkor megálltak az árak a legdrágább, Vizafogói lakótelepen, ahol az idei adásvételekből 680 ezer forint fölötti négyzetméterár rajzolódik ki. Stagnáló árak jellemzik a kedvelt, és áraival is a középmezőnyhöz tartozó József Attila lakótelepet, valamint az újpesti és a Fehérvári úti lakótelepet. Néhány telep árai azonban már kimutathatóan csökkenni kezdtek, a legnagyobb áresés Békásmegyeren következett be, ahol az idén jellemzően 460 ezer forint körüli négyzetméteráron keltek el a lakások. A legkedvezőbb árú ingatlantípusnál, a panellakásoknál mindig látványosabb hatása van az ingatlanpiaci változásoknak. Ez az elmúlt években a drágulásnál is hatványozottan jelentkezett, és most, a változó szakaszban is jól érezhető – mondta Benedikt Károly, a cég elemzési vezetője, hozzátéve, hogy a fővárosi lakótelepek nagyobb részén még mindig a négyzetméterenkénti 500-600 ezer forint közötti ársávban cserélnek tulajdonost ezek a lakások.

A járványhelyzet következtében a DH szakértői szerint a lakótelepeken is felértékelődhetnek a nagyobb életteret biztosító lakások, és különösen fontos szempont lehet az erkély.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.