Drágulnak a Kínából rendelt küldemények

Jelentős bevételkiesést eredményez az Európai Unió országainak a vámhatárokon átnyúló online kereskedelem jelenlegi szabályozása, míg a közösségen kívüli kereskedőket jogosulatlan előnyhöz juttatja. A július 1-jén életbe lépő új szabályozás kiegyenlítettebbé teszi a versenyt, a Magyar Posta automatikus vámeljárással készül.

Magyar Nemzet
2021. 04. 08. 11:18
null
Posta NAV Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években dinamikusan bővülő e-kereskedelem az áruk vámhatárokon átnyúló áramlását is módosította. A magyarországi online vásárlók már csaknem kétharmada belföldről és külföldről egyaránt vásárol. A jelenlegi szabályozás szerint az Európai Unión kívülről érkező áruk

  • 22 eurós összeghatárig vám- és áfamentesek,
  • míg a 22 és 150 euró közöttiek vámmentesek, de áfát kell fizetni utánuk.
  • Mivel a vámhatárokon átnyúló online kereskedelem jelenlegi szabályozása jelentős bevételkiesést eredményez, és

    súlyos hatással van az EU és a tagállamok költségvetésére, az unión kívüli kereskedőket pedig jogosulatlan előnyhöz juttatja,

    az új szabályozás kiegyenlítettebbé teszi a versenyt uniós és nem uniós vállalkozások között – hívta fel a figyelmet a Magyar Posta Zrt. és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

    Eszerint az év közepétől a harmadik országból (az Európai Unión kívülről) érkező minden termék után áfát kell fizetni, függetlenül annak értékétől – hasonlóan a január 1. óta az Egyesült Királyságra vonatkozó szabályokhoz. A 150 euró alatti áruk továbbra is vámmentesek maradnak, kivéve az alkoholtartalmú termékeket, a parfümöket és a kölnivizeket, továbbá a dohányt és a dohánytermékeket. Az unióba érkező árutartalmú küldeményekre minden esetben vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani.

    Százszorosára nőhet a vámeljárás alá kerülő küldemények mennyisége
    Fotó: Mirkó István

    A határidőig az áfamentesség azokra a termékekre vonatkozik, amelyek szabad forgalomba bocsátását addig kezdeményezik a vámhatóságnál. Tehát már vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani és áfát kell fizetni a július 1. előtt megrendelt, de ezen a napon vagy ezt követően az EU vámhatárára érkező csomagokra, amelyeket ekkor jelentenek be szabad forgalomba bocsátásra.

    A kisebb értékű árut tartalmazó küldemények többségét a Magyar Posta kezeli. A harmadik országból érkező csomagok a ferihegyi Nemzetközi Posta Kicserélő Központba érkeznek, ahol a szabályok szerint válogatják július elsejéig a küldeményeken jelölt érték szerint. Az uniós áfairányelv változása a Magyar Posta Zrt.-re is komoly terhet ró, mivel azt jelenti, hogy nem lesz válogatás, hanem minden árutartalmú küldemény vámeljárás alá fog kerülni a megadott időponttól.

    A változás nyomán a jelenleginél százszor több vámeljárásra lehet szükség naponta. A vállalat ezért jelentős mértékű informatikai fejlesztéssel és logisztikai kapacitásbővítéssel készül, arra törekedve, hogy a vámeljárás automatikus és minél gyorsabb legyen.

    A tervek szerint a vámügynöki szolgáltatás díja termékértékhez igazítottan sávos lesz. Az új folyamatban elsősorban a díjelőnnyel is járó online fizetést ajánlják majd.

    Végezetül arra hívták fel a figyelmet, hogy minden online rendelés esetén, de különösen a harmadik országból érkező küldeményeknél fontos a pontos címadatok mellett az elektronikus elérhetőségek megadása is, mert csak így tudja a posta automatikusan elvégezni a vámeljárást és a tarifa megfizetése után kézbesíteni a küldeményt.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.