Nem mindegy, mit küldünk a gyereknek Londonba

Bonyolódott és esetenként megdrágult a postai csomagküldés az év első napjával az Egyesült Királyság és az Európai Unió között. Ügyelni kell a csomag értékére, ha nem akarunk túl sokat fizetni.

2021. 01. 25. 6:12
null
A vállalkozásokat és a magánszemélyeket egyaránt érintik az újdonságok Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Posta Zrt. is harmadik országként kezeli január elsejétől Nagy-Britanniát és Észak-Írországot. A brexit, vagyis az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból azzal is jár, hogy a szigetország már nem tagja a vámuniónak sem. Mindez pedig többletköltséget jelenthet a vállalkozások mellett a magánszemélyeknek is, címzettként, valamint feladóként egy­aránt – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a társaság, hozzátéve:

a korábbinál hosszabb kézbesítési időre kell számítani.

A Magyarországra az Egyesült Királyságból érkező csomagokat (vagyis árutartalmú küldeményeket) importként kezelik, ezért mindegyiket vámeljárás alá vetik csak úgy, mint bármely más harmadik országból, vagyis az unión kívülről érkező küldeményeket. Január elseje óta tapasztalhatták,

akik brit webshopból rendeltek, hogy a vételár felett közterhet is kellett fizetniük.

A sávok megegyeznek minden harmadik országból érkező küldeménynél, a vételárat alapul véve: 22 euróig áfa- és vámmentes, 150 ­euróig áfát, efelett pedig áfát és vámot is kell fizetni. Az online rendelések felfutását támasztja alá, hogy Magyarországra egyre több, tavaly már csaknem egymillió küldemény érkezett Nagy-Britanniából.

A vállalkozásokat és a magánszemélyeket egyaránt érintik az újdonságok
Fotó: Kurucz Árpád

Odafelé egyre kevesebb csomagot adnak fel, de érdemes tudni a magánszemélyek közti ajándékozás szabályozását is. Ugyan 45 euró értékig áfa és vámmentesek a küldemények, de ajándékozási nyilatkozatot kell tenni. Még vámmentes, de már áfaköteles a 45 és 150 euró érték közötti csomag, 150 euró felett pedig az áfát is meg kell fizetni. További tétel a vámkezelés postai díja, amit szintén a címzett egyenlít ki.

A levél és a csomag Egyesült Királyságba küldése is bonyolódott. Ha a küldemény vámköteles, azt csak kitöltött CN 22 vagy 23 számú vámáru-nyilatkozattal veszi át a posta. Gördülékenyebb a vámkezelés és a kézbesítés akkor, ha a feladó elektronikusan rögzíti az adatokat, így a Magyar Posta előre el tudja küldeni ezeket a Royal Mailnek. Az ­e-feladásban már jártas ügyfelek annyi változást észlelhetnek az online felületen, hogy a kitöltendő adatok között megjelentek a vámadatokra váró mezők is. A vámoltatást tekintve ugyanazok az értékhatárok, ám az árfolyamkülönbségek miatt fontban kifejezve más számokkal kell kalkulálni: 39 fontig nem számolnak fel vámot és áfát, afelett viszont vámeljárás alá kerül a csomag az Egyesült Királyságban.

A tétel mellett a címzettnek a vámkezelési díjat is ki kell fizetnie.

A vállalkozások 135 font értékig csak úgynevezett EORI-számmal és a közterhek megfizetéséhez szükséges regisztrációval adhatnak fel árutartalmú küldeményt magánszemélynek és cégnek is. Vámeljárást csak ezen érték felett indítanak a brit hatóságok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.