Már érdemes megrendelni a postán érkező karácsonyi ajándékokat

Az idén különösen fontos, hogy időben rendelje meg, aki külföldről, főként az Európai Unión kívülről szeretné beszerezni a karácsonyi ajándékot, hiszen a koronavírus-járvány miatt kiszámíthatatlanná váltak a szállítási idők. A Magyar Posta és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felkészült az év végi hajrára, de arra hívták fel a figyelmet, hogy tanácsos odafigyelni a vámszabályokra.

2020. 09. 30. 13:34
null
Ami este beérkezik, azt másnap már kézbesítik a címzettnek Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes kettősség jellemezte az idei tavaszt és a nyarat a postai csomagforgalom terén: jelentősen, a karácsony előtti időszakot idézve lendült fel az online vásárlás a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején, ezzel párhuzamosan viszont a postai szállítási útvonalak időszakos akadályozottsága miatt kiszámíthatatlanná vált az Európai Unión kívülről érkező árutartalmú küldemények szállítási ideje. Az első félévben emiatt mintegy negyedével csökkent a nemzetközi bejövő árutartalmú küldemények volumene az előző évhez képest – hangzott el a Magyar Posta Zrt. és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közös tájékoztatóján, a ferihegyi repülőtéren, a vállalat nemzetközi csomagelosztó központjában.

A nagyméretű küldemény nem fér a postaládába, hiába adták fel levélként
Fotó: Mirkó István

A veszélyhelyzet megszűnésével sem változtak a trendek, ezért éves szinten a Magyar Posta mintegy húsz százalékkal alacsonyabb forgalomra számít a nemzetközi bejövő árutartalmú küldeményeknél. A belföldi árurendelés terén viszont a jelenleginél is nagyobb fogalomra számít a társaság.

Indul az év végi hajrá, a Magyar Posta és a NAV is felkészült a kihívásra Fotó: Bach Máté Magyar Nemzet

Érdemes nyomon követni a küldeményt

– A karácsonyi időszakban a távol-keleti országokból érkező áruk szállítási ideje akár nyolc hét is lehet, amit tovább növelhetnek a járvány okozta logisztikai akadályok. Az Európai Unió országaiból jellemzően egy-két hét alatt megérkezik a küldemény, de a bizonytalanságok elkerülése miatt érdemes a nyomon követést is kérni, így naprakészen lekérdezhető a csomag holléte – mondta a Magyar Posta logisztikai üzemeltetési igazgatója. Varga János hangsúlyozta, hogy bár olcsóbb, de nem érdemes levélként feladatni a webshoppal a küldeményt: ezeket a szabály szerint a kézbesítőnek a postaládába kell helyeznie, ami az öt centiméternél vastagabb borítékok esetében lehetetlen, ezért

az árut tartalmazó, de levélként feladott küldemények az alakjuk miatt gyakran csak a postán vehetők át.

Egy idén bevezetett fejlesztésnek köszönhetően a papíralapú értesítés helyett SMS-ben vagy e-mailben figyelmezteti a posta a címzettet, amennyiben a címiraton szerepel a telefonszáma vagy az e-mail címe.

Az igazgató emlékeztetett arra is, hogy a Magyar Posta azért felelős, hogy miután a csomag megérkezett a nemzetközi központjába és a vámkezelésen is átesett, két-három napon belül megérkezzen a címzetthez. – A járvány miatt a társaság a veszélyhelyzet megszűnése után is megtartotta az érintésmentes kézbesítési módot – jegyezte meg.

Vámkötelezettség és illegális küldemények

A külföldről érkező árut tartalmazó küldemény leggyakoribb kiindulási pontja Kína, ezt követi az Amerikai Egyesült Államok, Szingapúr, Japán, Malajzia, Dél-Korea és Hongkong. Ezekből az országokból érkező küldeményeket vámkezelni kell. – A NAV 83 ezerszer vámkezelt EU-n kívüli országból feladott postai csomagokat, ez a szám az idén már most elérte az 51 ezret – tájékoztatott Teleki József, a NAV repülőtéri igazgatóságának igazgatója. Felhívta a figyelmet arra, hogy

a meggondolatlanul rendelt, ismeretlen eredetű és összetételű gyógyszereket – a drogok, a hamisított árucikkek és más illegális termékek mellett – a hatóság lefoglalja, vagy visszaküldi külföldre, adott esetben eljárást kezdeményez.

A vámkezelés akkor végezhető el, ha a beérkezett küldeményen az egyértelmű árumegnevezés, illetve a címzett és a kifizetett ár is szerepel, ez utóbbi alapján számítható ki a vám mértéke. Ha a küldemény összértéke meghaladja a 22 eurót, akkor vám-árunyilatkozatot kell benyújtani.

A NAV szakemberei röntgengéppel is vizsgálják a küldeményeket, minden évben kétszáznál több drogos csomagot találnak
Fotó: Mirkó István

Ebben az esetben a Magyar Posta felveszi a kapcsolatot a címzettel, akinek nyilatkoznia kell, hogy ad-e vámkezelési megbízást a postának. Miután az ügyfél valamennyi, a társaság által kért adatot elküldte, a Magyar Posta átlagosan 23 perc alatt feldolgozza a vámkezelési indítványt.

Webáruházas rendelés EU-n kívülről:

  • 22 euróig vám- és adómentes,
  • 150 euróig vámmentes, de áfaköteles,
  • 150 euró felett áfát és vámot kell fizetni.
  • Ha EU-n kívüli magánszemély a feladó:

  • 55 euróig vám- és adómentes,
  • 150 euróig vámmentes, de áfaköteles,
  • 150 és 700 euró között 2,5 százalék vámot és áfát kell fizetni,
  • 700 euró felett áfát és a vámtarifa szerinti vámot kell fizetni.
  • Számos termék behozatalához egyedi engedély, igazolás kell, így például a gyógyszerek vagy a nemzetközileg védett növényekből, állatokból készült termékek behozatalához is.

    A külföldi webáruházakból való rendelések menetéről az alábbi videóban ad tájékoztatást a Magyar Posta.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.