Már körvonalazódik az új innovációs pályázati rendszer

Már a második negyedévben megjelenhetnek azok a pályázatok, amelyekkel támogatáshoz juthatnak a kkv-k, valamint a nagyvállalatok és konzorciumi partnerként a felsőoktatási intézmények is.

2019. 02. 12. 15:27
null
A kkv-k tíz-húszmillió forintos támogatást kaphatnak Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a második negyedévben megjelenhetnek azok a pályázatok, amelyekkel támogatáshoz juthatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv), valamint a nagyvállalatok és konzorciumi partnerként a felsőoktatási intézmények is. Az innovációs hivatal az egész országra kiterjedő fejlesztési lehetőségeket szeretne nyújtani.

Négy fő irányvonal látható a megújuló hazai kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) pályázati rendszerben – tájékoztatta lapunkat a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. azokra a visszajelzésekre hivatkozva, amelyeket a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) a napokban indított országos konzultációsorozatának első állomásain tapasztalt.

– Az új pályázatok várhatóan már a második negyedévben megjelenhetnek – válaszolta a MAPI stratégiai igazgatója lapunk megkeresésére. Andorka Miklós hozzátette: a hivatalnak is fontos, hogy minél hamarabb elérhetővé tegye a fejlesztésekre felvehető pénzügyi forrásokat a vállalatoknak. Várhatóan a költségeknek hatvan, egy kategóriában pedig nyolcvan százaléka lesz elszámolható a bér, az anyag, a szolgáltatás, illetve az eszközök kiadásaira, de akár a piacra jutásra fordított összegek is leírhatók lesznek.

A támogatások célja, hogy a vállalkozások versenyképességét erősítsék piac­képes termékek vagy szolgáltatások fejlesztése révén. Az országjárás alapján kirajzolódó, legfrissebb négy tervezet egyike a mikro, kis- és középvállalkozásokat célozza, ezeknek várha­tóan tíz-húszmillió forint vissza nem térítendő támogatás lesz elérhető. A kkv start innováció pályázatot azon kis cégek is elérhetik, amelyek korábban nem részesültek K+F+I támogatásban.

A kkv-k tíz-húszmillió forintos támogatást kaphatnak
Fotó: Éberling András

A második irányvonal a piacvezérelt K+F+I, amely a kkv-k mellett a nagyvállalatoknak, valamint konzorciumi partnerükként az felsőoktatási intézményeknek is elérhető lenne. Jelenleg 50–700 millió forint vissza nem térítendő támogatásról van szó, de kikötés, hogy a támogatásnak legalább nyolcvan százaléka a vállalkozásokhoz kerüljön.

A nyílt innováció irányvonala a nagyvállalatokat célozza, ám kkv-k is bekerülhetnek a körbe, ha egy nagy céghez csatlakoznak konzorciumi partnerként. Az ebbe a kategóriába tartozó pályázatokba is bevonhatók felsőoktatási intézmények, ám kizárólag szolgáltatás nyújtójaként. A vissza nem térítendő támogatás mértéke 10–150 millió forint lehet.

Kifejezetten a nagyvállalatok és a felsőoktatási intézmények konzorciu­mainak lesznek elérhető az ipar–egyetem együttműködés kategóriájában meghirdetendő K+F+I pályázatok. A vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke ebben a kategóriában már nyolcvan százalék, a pályázható összeg egy-hatmilliárd forint lehet. Az elnyert pénz nagy tématerületi, társadalmi kihívásokra létrejövő megoldások kidolgozására fordítható.

Lényeges az a jogosultsági feltétel, ahogy a pályázónak legyen a 2018-as üzleti évre vonatkozó lezárt és közzétett beszámolója. Míg több pályázaton nem indulhatnak közép-magyarországi vállalkozások – mivel ez a régió a legfejlettebb –, az NKFIH Magyarország teljes területét célozza az új kiírásaival.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.