Már megfertőzött telefonokról is terjednek a kémprogramos sms-ek

Fontos, hogy a banki számlatörténetet támadás esetén ne mobilbankon, hanem internetbankban vagy ügyintézővel tekintsük át.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 01. 11:51
null
A rosszindulatú program a billentyűleütések naplózására is képes Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csomagküldésről értesítő sms kémprogramjának óvatlan letöltése esetén az ügyfelek a bankjuk azonnali értesítésével, mobil vagy internetbanki belépési kódjaik megváltoztatásával és a számlatörténetük áttekintésével védekezhetnek – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hangsúlyozva, hogy tényleges támadásnál szükség lehet a bankszámla zárolására, a mobiltelefon gyári állapotának visszaállítására és rendőrségi feljelentésre is.

Az adathalász informatikai vírus az elmúlt hetekben csomagküldő szolgáltatók mobiltelefonos sms-üzeneteinek álcázva kezdett terjedni Magyarországon, elsősorban az ügyfelek pénzügyi, banki adatainak megszerzésére törekszik.

A folyamatosan változó címekről érkező – sőt már megfertőzött mobiltelefonokról is terjedő – kéretlen rövid szöveges üzenetek szerint az ügyfélnek csomagja érkezett, aminek szállítási állapotát egy linket megnyitva, majd arról egy programot telepítve követheti nyomon. Más sms-ek be nem fizetett költségek rendezésére ajánlják fel a letöltés lehetőségét.

A telepítéssel az ügyfelek valójában a csalók kémprogramját (trójai alkalmazását) töltik le okoseszközeikre, ami pedig számos szolgáltatáshoz (például sms- és mms-küldés, internet, bluetooth, telefonkönyv, beérkező egyszer használatos jelszavak elérése) hozzá tud férni.

A banki számlatörténetet támadás esetén ne mobilbankon, hanem internetbankban vagy telefonbanki ügyintézővel tekintse át mindenki

– kérte az MNB.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.