Már nem előny a déli fekvés a forróság miatt

Nem kizárt, hogy a bőrünkön érzékelhető klímaváltozás hatására a jövő slágere inkább az északi tájolású, naptól védettebb, árnyékos lakás lesz — állítja az egyik vezető ingatlanközvetítő. E folyamat révén a déli fekvés hagyományos árelőnye eltűnhet, különösen az üdülők esetében.

2019. 07. 05. 16:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Újabban a tájolásnak egyre nagyobb a jelentősége ingatlanvásárlásnál. Míg korábban egyértelműen hódított a déli fekvés, mára a vásárlók egy része, félve a mind nagyobb nyári hőségtől, alaposabban átgondolja a csak délre tájolt szobákkal rendelkező lakások vásárlását, hacsak nem abban az irányban van egyedi panoráma – hívta fel a figyelmet Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Szerinte amíg korábban az északi fekvést a sötét és nyirkos lakásokkal azonosították a legtöbben, ma már egyre inkább – persze jellemzően a nyári hónapokban – a kellemes hűvös jut róla eszükbe. – Ez még nem árfelhajtó tényező, de évtizedes távlatban akár az is lehet – tette hozzá az elemző.

A nagy meleg ellen persze sokféle árnyékoló megoldással lehet védekezni, és az új építésű lakások nagy része klimatizált vagy igény esetén felszerelhető légkondicionálóval. Mindez azonban többletköltséget jelent, sőt utóbbit sokan nem szeretik, esetleg allergiásak is rá. – A hőérzet és a hőigény szubjektív tényező, és nem szabad eltekinteni attól sem, hogy télen viszont előny a világosabb déli fekvés. Ám nem kizárt, hogy az érzékelhető klímaváltozás hatására a jövő slágere inkább az északi tájolású, naptól védettebb, árnyékos lakás lesz – mutatott rá Valkó Dávid.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A nyári hőségre érzékenyebb lakásvásárlók már most kezdenek elfordulni a déli tájolástól, és inkább az északi, északnyugati fekvésű ingatlanokat keresik. Ezzel Valkó Dávid szerint a déli fekvés hagyományosan meglévő árelőnye is eltűnhet, főleg az elsősorban nyáron használt nyaralók és üdülők piacán.

Az ingatlanközvetítő hálózat elemzése szerint ráadásul az eladók a panorámára is úgy tekintenek, mint minden hirdetés adu ászára. A vonzó képek és hangzatos leírások mögött azonban sokszor nincs igazi tartalom, hiszen magára a fogalomra sincs egyértelmű definíció. Semmiféle „szabály” nincs ugyanis rá, hogy a szép kilátás mennyivel növeli az ingatlan értékét. Vannak azonban tényezők, amelyek általánosságban érvényesnek tekinthetők.

Új építésű társasházak esetén ilyen például az, hogy hányadik emeleten van a lakás. Alulról felfelé haladva emeletenként akár öt százalékkal drágább lehet ugyanazon méretű és elrendezésű lakások ára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.